Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх посетиће Панонхалму и Будимпешту


Цариградски патријарх Вартоломеј планира петодневни боравак у Мађарску од 21. до 25. септембра 2023. Патријарх ће говорити на међународној екуменској конференцији у Панонхалми. – Ова древна опатија бенедиктинаца сматра се важним местом за екуменски дијалог хришћанских Цркава.


Цариградски патријарх Вартоломеј  биће од 21. до 25. септембра 2023. у посети мађарској опатији Панонхалми и Будимпешти. До овог петодневног боравка у Мађарској долази на позив бенедиктинаца Панонхалме. Опатија на Мартинсбрегу је најважнији духовни центар у Мађарској поред катедралног града Естергома и сматра се важним местом за екуменски дијалог хришћанских Цркава.

Патријарх Вартоломеј ће бити главни говорник на међународној екуменској конференцији у Панонхалми на тему мира, рекао је у интервјуу за "Мађар Курир" главни опат Кирил Хортобађи. „Тражите мир и идите за њим!“: Овај цитат из библијских псалама и централни елемент такозваног Бенедиктовог правила јесте мото конференције.

Такође треба разговарати о историјским конфликтним искуствима и последицама црквених подела у историји. За Хортобађија, питање мира је такође суштински повезано са екуменизмом: „Ако различите вероисповести и религије не могу да живе у миру једна са другом, како би онда могле да доведу свет до изграђеног мира?“ Исто важи и за гледање на творевину. Према речима бенедиктинског опата, равнотежа између људи, животиња и природе на земљи је све више нарушена људским пословима. „Способност Земље да се регенерише више није довољна да поправи нанесену штету.“

Због његових многих еколошких иницијатива, овог 83-годишњака често називају и „Зеленим патријархом“.  Године 2021. и 2022. опатија Панонхалма организовала је велику екуменску конференцију са истакнутим учесницима, међу којима су били кардинал Курт Кох или генерални секретар Синода кардинал Марија Греча.

Према садашњим плановима, Вартоломеј стиже у Будимпешту у четвртак 21. септембра и одатле путује у Панонхалму. Сутрадан држи предавање на екуменској конференцији, а увече присуствује екуменској служби у базилици Светог Мартина. Богослужење ће предводити кардинал Антоан Камбанда, надбискуп Кигалија у Руанди.

Трећег дана своје посете патријарх Вартоломеј ће се у главној опатији састати са локалним православним свештенством, а затим ће посетити бенедиктинце у манастиру Бакоњбел. Света Литургија је предвиђена за недељу 24. септембра у базилици Панонхалма.

Пре одласка из Мађарске Цариградски патријарх ће се у понедељак, 25. септембра, обратити на екуменској и међурелигијској конференцији о заштити творевине у Будимпешти. Конференцију заједнички организују Католички универзитет Петер Пазмани и Државни национални универзитет за јавну службу.

Цариградског патријарха ће пратити и митрополит бечки Арсеније (Кардамакис), који није надлежан само за грчке православне вернике у Аустрији, већ и за Грке у Мађарској.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at