Type Here to Get Search Results !

Патријарх антиохијски Јован посетио Институт за музику у Антиохијском селу и летњи камп


Његово Блаженство патријарх антиохијски и свег Истока Јован X посетио је током викенда Антиохијско село Антиохијске архиепископије у Боливару у Пенсилванији. Овде се обратио говором на овогодишњем састанку Института за духовну музику, који се одржава у тзв. Антиохијском селу и посетио кампере.


Његово Блаженство је у Америку стигао 13. јула 2023. Главни циљ његове посете је присуство 56. двогодишњем сабору Архиепископије, чији ће домаћин бити антиохијска црква Светог Георгија у Фениксу од 23. до 30. јула.

Блажењејши Патријарх је у суботу, 15. јула, заједно са митрополитом Сабом и епископима Томом и Антонијем, говорио у Институту за свештену музику о значају прослављања Бога песмом, преноси Северноамеричка антиохијска православна хришћанска архиепископија.

„Свети Оци уче да молитва излази из уста, уздиже се до ума да је разуме, и силази до срца где треба да нас освети и позове да живимо хришћански“, рекао је Његово Блаженство.

Патријарх Јован је те вечери присуствовао Великом вечерњу и следећег јутра служио Литургију, кад је певало више од 100 учесника рада Института.

„Ви сте светлост свету. Ваша је мисија, или ваша одговорност, да учините да ваша светлост сија. Ви сте позвани да будете светлост свету, светлост Христова.

Треба да имамо Христа у свом животу и свом срцу како бисмо га могли пренети у свој живот и овај свет. Као што је рекао апостол Павле, нека све што чините буде у име Христово. На тај начин се човек преображава.“

Патријарх је те вечери посетио кемпере Антиохијског села за време вечере и замолио их за молитве. Патријарх је кампере поучио Исусовој молитви и говорио о томе како да воле једни друге као браћа и сестре. Такође је одговарао на њихова питања на више тема и подарио им поклоне.

Митрополит Саба се дружио са персоналом им казивао им поуке које је научио из сусрета са Светим Пајсијем Светогорцем, а мати Макрина је са камперима говорила о монашком животу и о томе како је у свој манастир Успења Пресвете Богородице у Блемани у Сирији довела 33 монахиње.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com