Type Here to Get Search Results !

Патријарх антиохијски у посети манастиру старца Јефрема, Светог Антонија


Док је боравио у Аризони на двогодишњем сабору Антиохијске православне хришћанске архиепископије Америке, који се одржава у цркви светог Ђорђа у Фениксу, 23-30. јула, Његово Блаженство патријарх антиохијски и свег Истока Јован посетио је манастир светог Антонија у оближњој Фиренци.


Манастир је један одвише њих које је у Северној Америци основао велики светогорски духовник старац Јефрем Филотејски и Аризонски, кога је патријарх Јован лично упознао у манастиру Филотеју на Светој Гори.

Патријарха су пратили митрополит Саба и епископи Антиохијске архиепископије Тома, Јован и Антоније. У манастиру су их срдачно поздравили митрополит Герасим и епископ Јоаникије из Грчке православне митрополије Сан Франциска и игуман манастира Пајсије.

Одслужен је чин благодарења, а митрополит  Герасим је уручио патријарху Јовану икону светог Јована (Максимовича) рекавши: „Осећајте се као код куће међу својом браћом. Осетите благослов светог старца Јефрема који је основао овај и многе друге манастире.”

Игуман Пајсије је Патријарху поклонио и икону светог Јосифа Исихаста (Молчалника), богомудрог духовног оца старца Јефрема.

Његово Блаженство је са своје стране уручио дарове митрополиту Герасиму и игуману Пајсију. Затим је одслужио помен на гробу старца Јефрема, а касније је група деце отпевала неке песме за Патријарха у посети.

Патријарх је стигао у Америку 13. јула и тог викенда посетио Институт за духовну музику и летњи камп који се одржава у Антиохијском селу у Боливару у Пенсилванији. Такође је посетио током свог путовања неколико парохија.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com