Type Here to Get Search Results !

Турска преиначава одлуку — патријарх Вартоломеј служиће у Панагији Сумели


Турске власти су поништиле своју ранију одлуку и сада дозвољавају патријарху Вартоломеју да прослави празник Успења Пресвете Богородице у древном манастиру Панагија Сумела 15. августа (по новом календару).


Патријаршија је прошле недеље саопштила да је молба била одбијена, иако је Патријарх последњих година овде служио неколико пута.

Али 25. јула 2023. Патријаршија је објавила ново саопштење: Са задовољством објављујемо да је недавном одлуком турских власти одобрено служење патријаршијске Литургије на празник Успења Пресвете Богородице (15. августа) у манастиру Панагија Сумела.

Вековима је манастир Панагија Сумела на литици у црноморском граду служио као колевка понтијског јелинизма. После 88 година забране приступа овој светињи, Турска га је поново отворила 15. августа 2010. године и почела је нова традиција да патријарх Вартоломеј служи на храмовни празник манастира Успење Пресвете Богородице.

Међутим, манастир је био затворен због рестаурације у септембру 2015. године, а Патријарху није било дозвољено да служи током читавог процеса рестаурације, који се углавном односио на стабилност литице.

Читав низ постепених отварања појединих грађевина за туристе  трајао је неко време. Први пролаз кроз порту отворен је у мају 2019. године, а у јулу 2020. године 65% манастира је отворено за јавност и поново је служена Литургија на Успење те године.

Манастир је у потпуности поново отворен за јавност у мају 2022. године, а патријарх Вартоломеј и архиепископ амерички Елпидофор прославили су овде тог августа празник Успење Пресвете Богородице.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com