Type Here to Get Search Results !

Град Запорожје прекида све односе са УПЦ, митрополит Лука позива епархиоте да бране Цркву


Градски савет Запорожја одржао је 12. јула 2023. ванредну седницу по питању односа са канонском Украјинском православном црквом. Најзад, упркос апелу свештенства и парохијана УПЦ,  Савет је одлучио да раскине све своје уговоре са Црквом.


После вишемесечних неуспешних покушаја да се Епархија и њене парохије натерају у расколничку „Украјинску православну цркву“, 42 од 43 присутна посланика гласали су за прекидање односа са Црквом, преноси Forpost.

Непосредно пре него што је ово питање стављено на гласање, Његово Високопреосвештенство митрополит запорошки Лука упутио је апел свештенству и парохијанима своје Епархије, позивајући их да остану верни и учине све у одбрани своје Цркве.

Његово Високопреосвештенство напомиње да су чак и међународне организације попут УН признале да су градске и обласне власти превазишле своја легитимна овлашћења у забрани УПЦ и да власт дискриминише Цркву. Украјина себе назива демократском, па „како власти у таквој земљи могу да иду против закона и сопствених гласача?“ – пита архијереј.

И охрабрује своје стадо: „Не бојте се и, молећи се Владичици Богородици, браните своју Мајку Цркву на све законите начине!“ Верници не смеју да се плаше да говоре свету шта се дешава, и да захтевају од надлежних да одговоре на питање: „Да ли се одричу Тајни крштења и миропомазања које су над њима савршене у нашој Мајци Цркви?“

Посланици Градског савета Запорожја „јасно показују своје непоштовање Повеље УН“,  и, напротив, прибегавају „лажи, подлости, цинизму, небризи за нас – своје бираче и лицемерју“.

С обзиром на гласање које ће се провести тог дана, на празник светих Петра и Павла, митрополит Лука је благословио да се на Литургији прочита посебна молитва, прозвавши сваког посланика и молећи Бога да их просветли:

Морамо искати Цара Небеског да подари Своје просветљење посланицима Градског већа и сагледају последице доношења такве одлуке, која ће негативно утицати не само на углед и нашег града и Украјине на међународном плану, већ, што је најгоре, на њихове душе, душе њихове родбине и пријатеља. Наиме, знамо да се Бог не може изругивати. А како показује искуство других области ове земље, функционери који су се залагали за забрану УПЦ приведени су због корупције.

Не бојте се да браните своју веру, за коју вас све благосиљам и бодрим речима апостола Павла: „Прво, захваљујем Богу своме кроз Исуса Христа за све вас, што се о вери вашој говори по свему свету (Рим. 1,8)“!


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com