Type Here to Get Search Results !

Епископ Димитрије богослужио поводом славе храма у Раштанима

На празник Светог великомученика Прокопија, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у храму Светог Прокопија у Раштанима, гдје је данас прослављена храмовна слава. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.


Бесједећи по Јеванђељу, Владика је нагласио да је црква од почетка прослављала Свете мученике, они су били првина принесена Богу од цркве, од вјере, од љубави, од чиста срца. Они су били нешто ново јављено на земљи, способни да презру свој живот, али не мрзећи на свијет, него из љубави полажући живот свој за ближње. Живот су полагали и за људе који живе данас, јер су живот полагали за Спаситеља – и тада и дан данас указују на Господа Исуса Христа, на Његово Јеванђеље, на Његов лик и на Његове заповјести. Тумачећи прочитане ријечи Јеванђеља, Владика је појаснио како човјек љуби другога указујући му на вјечно биће. Једина љубав којом људи могу заволити једни друге је љубав у Христу, када Христос постане посредник између човјека и других људи. Потребно је да Христос опосредује човјеково биће, његова осјећања и сазнање, да би човјек осјећао себе кроз Јеванђеље и провјеравао своју савјест, срце и замисли Јеванђељем. Тада ће љубав бити права и чудесна, јер Господ не говори човјеку да не воли мајку или оца, већ да их заволи на прави начин. Владика је нагласио да правој љубави супротност није мржња, већ самољубље. Човјек је позван да воли Христа не само више него оца и мајку, брата и сестру, већ више него самог себе, јер је Он човјеков оригинал.

По Отпусту Владика Димитрије честитао је славу свим сабранима и пожелио да благослов Божији дође на њих и њихове ближње. Славско сабрање продужено је у трпезу љубави.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска