Type Here to Get Search Results !

Литургија у храму Свете Тројице у Халкидону у присуству цариградског патријарха


У недељу, 16. јула 2023. године, у Саборном храму Свете Тројице Митрополије халкидонске величанствено је прослављен спомен на Светих 630 богоносних отаца IV васељенског сабора у Халкидону.


Светом Литургијом началствовао је митрополит халкидонски Емануил, а саслуживали су епископ арависки Касијан и епископ тралејски Венијамин, велики еклисијарх архимандрит Етије, директор Патријаршијске приватне канцелариј;  архимандрит Јаков, главни секретар Архиепископије атинске, патријарашки ђакон о. Јероним и ђакон о. Астирије.

Посебна част и радост за Халкидонску заједницу било је присуство цариградског патријарха Вартоломеја, који се молио у олтару. Литургији су присуствовали и архонти Велике Христове Цркве, многи верници из града Цариграда, Халкидона и иностранства. Прповед је произнео велики еклисијарх архимандрит Етије.

По завршетку Свете Литургије пригодно је беседио митрополит Емануил, захваливши патријарху Вартоломеју, сабраћи архијерејима, свештенству и верном народу на учешћу у обележавања овог значајног Сабора.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com