Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Господ је за спасење одредио покајање


У петак 14. јула 2023. године, у манастиру Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани подно Златара, прослављена је храмовна слава. 


Звучни запис беседе


Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је тим поводом служио Свету архијерејску Литургију уз саслужење настојатеља Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља игумана Петра, настојатеља манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонаха Јована и ђакона Дамјана Љујића из Епархије бачке.

Међу бројним верним народом овога краја и многим њиховим гостима, учешће у евхаристијском сабрању узели су и Председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић са сарадницима, професор и бивши декан Правног факултета Универзитета у Београду др Мирко Васиљевић, саветник генералног директора ЈП Србијагас Драган Јокић, дародавац земљишта за манастир Филип Борисављевић са породицом.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач. Домаћини овогодишње славе били су Предраг Шапоњић и Радомир Бато Матовић са породицама.

Честитајући славу настојатељу ове свете обитељи јеромонаху Матеју и свима присутнима, Епископ Атанасије је рекао: – Овај данашњи дан тако изразито показује да је нама хришћанима најбитније да будемо доследни своме имену. Православни хришћани, што и сама реч показује, правилно су усмерени, правилно су утемељени у животу, у вери правој, православној хришћанској, коју добијају у Светој тајни Крштења, добијају снагу у Светој тајни Миропомазања и другим Светим тајнама, а нарочито у Светом Причешћу. И од нас се тражи само да будемо доследни томе што смо примили у нашој вери.

– У данас прочитаном одељку из Светог Јеванђеља слушали смо како Господ Христос, утврђујући Цркву Своју, одабра најдоследније Своје ученике, Апостоле, и посла их да проповедају и даде им Своју моћ Духа Светога да чак и чудотворе, да болесне исцељују, губаве да чисте, демоне да изгоне из људи.

– Жив је Христос, Васкрсли из мртвих, и живи ће бити сви они који пострадају верујући у Њега, јер ће их Он подићи и држати у Вечном Животу.

– У тој потреби да будемо прави Господ нам је дао и упутства да ако би се догодило да у нечему ослабимо Он нам је дао Свету тајну покајања, могућност да се човек покаје за своје слабости и да се осврне поново Цркви својој и да се ту поново напоји духовне снаге, да може изнова почети правилно, опет, и доследно, правилно, водити хришћански живот.

– Господ је за спасење одредио покајање. А то је способност да себе увек поправљамо, себе увек подижемо, себе увек обнављамо у снази, у правом путу, у правом виђењу, правом начину живљења, поново да долазимо у здраво стање.

– Бог не оставља човека него ако човек чврсто реши да буде Богу у служби, на прави начин, Бог му помаже чак и својим додатним даровима, као што је помогао онима које данас Црква прославља, Светим чудотворним лекарима Козми и Дамјану.

– Потпуно и чврсто треба имати поверење у Бога и у Његову реч и у Његову моћ, имати поверење у Њега и то ће нас оспособити да будемо прави. Они који су издали Господа највише су били мотивисани тиме што нису имали поверење у Њега, што су имали којекаквих сумњи, или више веровали нечему другоме, закључио је на крају Епископ Атанасије.

Домаћини славе су приредили трпезу љубави која је послужена за све присутне у манастирској трпезарији.


Извор: Епархија милешевска