Type Here to Get Search Results !

Најављена обнова древног храма Светих Петра и Павла у Никшићу


Једна од најстаријих цркава на подручју Општине Никшић – црква Светих Петра и Павла, која се налази у Старом градском гробљу, прославила је на Петровдан, 12. јула, своју храмовну славу. 

* * *

Древни храм на никшићком Старом гробљу

Прослављена слава храма на Старом никшићком гробљу

Протопрезвитер Василије Брборић у емисији "Ризница вјере": У чистом срцу се Божја љубав препознаје

Тим поводом у програму РТНK гостовао је никшићки свештеник Василије Броборић, који је, осим о самом празнику, причао и о овој недовољно истраженој, древној светињи за коју се сматра да потиче из преднемањићког периода. Оно што радује јесте најава обнове храма за шта је одобрења дала Управа за заштиту културних добара при Министарству културе Црне Горе.

Сматра се да је цркву Светих апостола Петра и Павла у Никшићу саградио Петар Јакичић у вријеме Светог краља Владимира. Док је Никшић био под Турцима, храм је, једним дијелом, био затрпан земљом како би остао сачуван. Саграђен је на некрополи стећака, од којих су неки примјерци узидани у храм. Некада је ова црква била украшена живописом од кога су остали само ђелови.

Свештеник Брборић је указао на личности двојице Првоврховних апостола Петра и Павла, који су најпоштованији и најпознатији хришћански апостоли.  

Петар је рођен као Симон. Био је обичан рибар, којег је Исус видио, идући поред мора галилејског, како са братом Андрејем баца мреже у море. Позвао их је да пођу за Њим, а они су одмах оставили мреже и кренули. Петар се три пута одрекао Христа, али је својим животом, подвизима и страдањем посвједочио вјеру Христову. Павле се прије крштења звао Савле, и био је прогонитељ хришћана, одређен да их гони од Јерусалима до Дамаска. На путу за Дамаск јавио му је Господ и од тог тренутка почео је да проповједа хришћанство.  

Свети апостоли Петар и Павле су, предање каже, окончали живот мученичком смрћу. Свети Петар је био распет на крсту са главом окренутом надоље, док је Свети Павле посјечен мачем.

Црква је, да би указала на њихов значај као утемељивача Христовог учења, установила Петровски пост, чији је почетак покретан, а завршетак је 12. јула. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може трајати једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

Kод нас су двојица Првоврховних апостола веома поштовани. Томе свједоче храмови и манастири који су посвећени Светим Петру и Павлу.

Међу светињама наше цркве, најзначајнији је храм Светих Петра и Павла у Бијелом Пољу, који је у 12. вијеку године подигао кнез Мирослав, брат великог жупана Стефана Немање, а који је био културни и просветитељски центар у долини Лима. 


Сенка Чоловић Шумић


Извор: Радио-телевизија Никшић