Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Здравоумље је оно што нам је најпотребније


Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете великомученице Марине у Каменој Гори код Пријепоља, у недељу 30. јула 2023. године, поводом обележавања храмовне славе. 


Звучни запис беседе


Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, парох великожупски и каменогорски јереј Радан Драгутиновић и протођакон Иван Савић.

Велики број верног народа Камене Горе и околних села, као и њихових гостију, међу којима и Председник Општине Пријепоље г. Драго Попадић, сабрао се данас код свог храма да учествује у Божанској Литургији и са својим Епископом узнесе молитве и благодарност Богу и Његовој угодници у народу познатој као Огњена Марија.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач, које је припремио домаћин овогодишње славе Славенко Кијановић са својом породицом.

Преосвећени Епископ Атанасије је у пастирској беседи, након отпуста, најпре честитао славу надлежном пароху, домаћину славе, мештанима Камене Горе и свим учесницима евхаристијског сабрања, а потом подсетио на речи Светог Писма које су данас прочитане: – Добили смо од Бога, на овој Божанској служби, Његове вечне дарове, дарове Вечног Живота. Након што је, са пет хлебова и две рибе, нахранио велики број људи, Господ рече: Сакупите све оне мрвице, да ништа не пропадне. Сећајући се тих речи у недоумици смо како све то да згрнемо, то благо које смо данас добили на Божанској Литургији, да ништа не пропадне него да увек остане са нама, дејствујуће. Јер то је наша храна, храна нашег живота.

– Најважније је да се подсетимо на ту љубав Христову, неодољиву љубав, којој се је немогуће одупрети, чак и ако бисмо се, не дај Боже, на томе трудили. Јеванђелист је то описао тако што каже: Сажали се на тај народ, и исцели њихове болеснике. Тако им показа Своју љубав.

– Ми имамо само један циљ, да подсећамо на Христа, указујемо на Њега и на ту безмерну Његову љубав и доброту. Зато често понављамо једно исто. Јер и Јеванђеље се непрестано понавља, непрестано се чита, да нас изнова и изнова подсећа на то.

– Господ свима опрашта. Само што не могу сви да приме тај опроштај, нису у стању. Треба да будемо у стању да примимо опроштење. А то се постиже љубављу, према ономе који прашта.

Преосвећени је указао да на данашњи недељни дан Црква подсећа на Велике Оце Цркве, Учитеље Цркве, Великих Васељенских Сабора, али је подсетио и на Свету великомученицу Марину које се данас такође молитвено сећамо: – Она је показала и доказала да је следбеница Христова, пуније и вредније од многих, зато што је имала љубав према Христу, љубав према Богу.

– Најпотребније је имати чист ум, здрав ум. Здравоумље је оно што нам је најпотребније. То, својим примером живота, показује Великомученица Марина. Она је показала да је имала само једну мисао водиљу у животу, бити што ближе Христу, Богу. Прихваћена бити од Њега у Царству Његовоме вечноме. Ко има бистар ум, здрав ум, и чује о науци Господњој, тај неодољиво мора да заволи личност Господа Христа и да се потпуно преда Њему.

– Проблем са људима јесте у томе што им ум пати, не буде чист, оптерећен буде разним страстима, нечистотама, разним маглама. И тада човек не воли Бога. А када се ум очисти, кад је чист и чува се у чистоти, у свом природном функционисању, он је неодољиво богољубив.

– У сваком времену које збуњује Бог нам увек даје светле примере. Гледајући у светли пример Свете великомученице Марине ми се радујемо Божанском радошћу. И њен храбри пример нас подстиче да се и ми поправљамо, да се исправљамо. Бог даје шансу свима да прераде свој живот, своју личност. Да допуне, да очисте оно што је труло, оронуло. Сваки дан пред нама је једна велика шанса.

– Наша вера православна нам даје добре мисли водиље и праву концепцију живота. Зато је неопходно да сви знамо напамет Символ вере православне. Све о својој Крсној слави. Најмање толико, а то ће нас онда упутити даље шта треба чинити, поручио је Епископ Атанасије.

Владика је на крају похвалио мештане Камене Горе за њихов труд и истрајност у градњи храма и подстакао да се настави у том правцу, како би храм ускоро био довршен и како би у пуноћи служио верном народу. Да би све било у потпуној хармонији, нагласио је Епископ Атанасије, неопходно је осим храма уредити и прилазне путеве као и све около што је неопходно да храм заблиста у потпуном сјају: – Јер, сваки храм православни јесте место где се са Богом живим састајемо и Светима Његовима, место где се причешћујемо Небеском храном. Овде ћемо се угледати на Свету великомученицу Марину и пример њене љубави према Богу и непоколебивости и чврстине, што нам је потребно, нарочито у овим смутним временима, нагласио је Епископ Атанасије, призивајући благослов Божији на све, да заједно довршимо овај свети храм и да га осветимо.

Домаћин овогодишње славе са својом породицом, приредио је трпезу љубави која је послужена у порти храма где је настављено дружење и заједничарење верног народа у славу Божију а у част Свете великомученице Марине.


Извор: Епархија милешевска