Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил освештао нови храм у валаамском скиту


Још једна црква освештана је јуче, 10. јула 2023, у једном од скитова Валаамског манастира, једног од најстаријих и најомиљенијих светиња Руске православне цркве.


У оквиру првијераршке посете која је у току, Његова Светост патријарх московски Кирил освештао је храм Светог Андреја истоименог скита на Оборонском острву, кој је део Валаамског архипелага у Ладошком језеру, саопштава Синодално одељење за манастире и монаштво.

Пре Револуције 1917. године у Валаамском манастиру је било укупно 13 скитова. До данас их је, поред главног манастира, обновљено 11. Острво Оборони је било важно рибарско место за братство од 19. века.

Темељ за цркву Светог Андреја је постављен 2014. године, а 2016. године почела је изградња осталих скитских објеката. Црква је изграђена у византијском стилу, чиме је наглашена веза између Валаама (који се често назива и Северни Атос) и Свете Горе Атос у Грчкој.

Патријарху су саслуживала два манастирска јеромонаха. Присуствовали су и Његово Високопреосвештенство митрополит петербуршки Варсануфије и игуман валаамски, Његово Преосвештенство епископ троицки Панкратије.

Чину малог освећења присуствовала је и појала братија манастира. Видео са приказује поједине делове службе:​

На крају службе патријарх Кирил се обратио присутнима рекавши:

Живимо у посебном времену када се, милошћу Божијом, цркве не руше, већ се подижу. С једне стране, то је радосно, али с друге стране, носи одговорност. Када су нам цркве биле одузимане и уништаване, били смо жртве и нисмо могли да вршимо своју службу како бисмо желели. И сада је дошло време када Црква има све што је потребно за своју спасоносну мисију, где и наши манастири цветају, попуњавају се братијом, и све то не може а да нас не радује.

Али у исто време морамо бити свесни посебне одговорности. Наиме, можда никада није било тако замршено сатканих и погубних искушења за људску душу из спољашњег света. И никако не можемо ослабити нашу духовну будност, никако не можемо ослабити наше напоре, него свако на свом месту мора да чини оно на шта га је Господ позвао. Духовни задатак одозго, који је дат овом манастиру, јесте молитва.

Као поклон новоосвећеном храму Његова Светост је уручио копију Смоленске иконе Пресвете Богородице.

Патријарх је током посете у јулу 2022. године освештао и цркву у манастирском скиту Светог Авраамија Ростовског.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com