Type Here to Get Search Results !

Прота Миливој Мијатов: Свети Јован је наш узор


Прослава празника Рођења светога Јована Претече и Крститеља Господњег, престоног празника храма на Детелинари, отпочела је уочи Ивањдана, празничним бденијем које је служио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник, уз саслужење новосадског свештенства и ђаконства.


На дан празника, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке. За певницом су појали чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, прота Миливој је честитао храмовну славу свештенству и верном народу Детелинаре. Поучавајући сабрани верни народ о значају празника и величини светог Јована Крститеља, прота Миливој је указао да живот светога Јована треба да нам служи као узор, да смирено, попут светог Јована, будемо слуге Божје.

После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним ктиторима и добротворима храма. Протојереј Милош Стојановић, настојатељ храма, захвалио је свештенству на служењу свете Литургије, а верном народу на свакодневном труду око изградње и улепшавања храма. Светој Литургији је присуствовао г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске.  

Вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Недељко Зубовић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерња је извршен чин благосиљања славских дарова. Прота Недељко је у проповеди подсетио сабрани народ о значају личности светога Јована и његовог чудесног рођења. Пожелевши срећну славу надлежним паросима и парохијанима, прота је посебно пожелео скори завршетак радова на фрескописању храма.

Протојереј Милош Стојановић, настојатељ храма, захвалио је народу и браћи свештеницима и ђаконима, који су дошли да молитвено прославе Бога и светога Јована. Он је подсетио сабрани верни народ да је изградња храма у Ивањданском насељу била планирана још пре Другог светског рата, али да су тек садашње генерације добиле благослов Божји да заврше богоугодно дело изградње новог храма. Он је захвалио и овогодишњим кумовима, Студенку, Љиљани, Стефану и Габријели Стојановић, на труду и љубави које годинама показује према храму. Кумство за следећу годину преузела је госпођа Љубица Манојловић.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке