Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Апостол Павле - пример уздизања у меру раста висине Христове


Дана 13. јула 2023. године, када Црква обележава празник Сабора Светих дванаест апостола – Павловдан, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у Цветкама.

На литургијском сабрању, Епископу Јустину су саслуживали Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереји Мирољуб Попадић, Драган Глигић и Иван Терзић, као и владичански ђакон Стефан Симић.

Појањем су сабрање улепшали Иван Трајковић и свештеник Милан Костић из Грачаца.

Овогодишња слава била је уједно и јубилеј 60 година изградње храма у Цветкама који је обновљан протекле четири године, када су саниране последице разорног земљотреса који је погодио Краљево и околину пре више од деценије. Реновирани храм је добио нов иконостас и нове иконе које су овом приликом освештане руком Епископа жичког Господина Јустина.

Благословени труд свих који су учествовали у обнови храма награђен је Архијерејским граматама које су подељене након Свете Литургије.

У својој беседи Преосвећени Владика се осврнуо на дивну личност Светог апостола Павла који је достигао висине и дубине које се не могу сагледати, а које најбоље описују речи самог апостола који каже: “А живим не више ја него живи у мени Христос; а што сад живим у телу, живим вером Сина Божијега, који ме заволи и предаде Себе за мене“ (Гал. 2, 20).

Угледавши се на Павла, са Христом распевши себе и своје страсти и ми требамо да постанемо нови људи у Христу Господу нашем, рекао је Владика Јустин.

Након Причешћа Светим Тајнама Христовим, Преосвећени Владика је са домаћинима славе преломио славске дарове и освештао славско кољиво. У наставку, приређена је гозба, а целокупну светковину је улепшао својом музиком и песмом музички етно ансамбл  “Аманет“ из Београда.


Извор: Епархија жичка