Type Here to Get Search Results !

Упокојио се у Господу Мирослав Илић, службеник Патријаршије Српске и управник Музеја Српске Православне Цркве (1946-2023)


Дана 14. августа 2023. године после краће болести упокојио се у Господу Мирослав Илић, дугогодишњи предани и вредни службеник Патријаршије и управник Музеја Српске Православне Цркве.


Мирослав Илић је био један од истакнутих савремених црквених посленика и значајних прегалаца српске културе. Рођен је 4. априла 1946. године у Врћеновици. Богословију у Призрену је завршио 1967. године. Богословски факултет је завршио 1973. године, да би 1983. године дипломирао и на Катедри за историју уметности на Филозофском факултету у Београду.

У Патријаршији Српској био је запослен од 22. новембра 1969. године, прво у Заводу за израду свећа и књижари „Гласника“, а од 1. марта 1990. године у Музеју Српске Православне Цркве. Имао је звање секретара Светог Архијерејског Синода. После упокојења др Слободана Милеуснића, 2005. године, постављен је за управника Музеја Српске Православне Цркве и ову дужност је са великим успехом обављао је до одласка у пензију 2010. године.

У дугогодишњем преданом раду у Музеју Српске Православне Цркве издваја се његов веома значајан допринос када је у годинама грађанског рата српско духовно и културно благо било угрожено на просторима Далмације, Славоније и Хрватске. Мирослав Илић  је као представник Српске Православне Цркве у Комисији за повраћај културних добара у Републику Хрватску износио је енергично став Српске Цркве да је спасене црквене драгоцености могуће вратити само у случају да се обезбеде адкеватни услови обнављањем храмова и враћањем српског становништва на своја огњишта. Свестан чињенице да се у Музеју Српске Православне Цркве чува сакупљено највредније духовно наслеђе српског народа, у складу са тадашњим могућностима, покушавао је да покрене процес неопходне реконструкције и проширења Музеја Српске Православне Цркве. У том циљу обраћао се дописима Светом Архијерејском Синоду и другим институцијама молећи за помоћ. У црквеним публикацијама објављивао је своје радове на теме из црквене уметности или већ о појединим црквено-богословским питањима.

Вјечнаја памјат! Бог да му душу прости, а наша благодарност на преданом раду у Патријаршији током његовог 40-годишњег службовања у оним тешким времена кад се полазећи у богословску школу имало рачунати са могућим спољним притисцима и тешкоћама. С чврстом вером у Господа, који је Господ живих и мртвих, и пред чији престо његова душа сад прилази, све се могло издржати да би на крају показао светао образ исправног црквеног делатника. Заиста, почившег Мирослава је красила дивна хришћанска врлина незлобивости и спремности да своме ближем, било у Патријаршији или ван њe, свакоме без разлике помогне сходно заповести Светог апостола Павла: „Носите бремена један другог и тако ћете испунити Закон  Христов“ (Гал 6,2). Молимо се да Господ прими његову душу и дочека је као верног слугу из Јеванђеља: „Добро, слуго добри и верни: уђи у радост Господара свога“ (Матеј 25,21).

Опело и сахрана Мирослава Илића одржаће се у четвртак 17. августа 2023. године на гробљу Лешће у Београду с почетком у 12 часова.


Музеј Српске Православне Цркве


Извор: Инфо-служба СПЦ