Type Here to Get Search Results !

Да нас избави од опасности


Јеромонах Григорије светогорац: Да нас избави од опасности


Свакога дана откривамо нове опасности које прете нашем животу. Сазнајемо за природне катастрофе, ратове, несреће, убиства. Сазнајемо све што се збива у свету. Ова сазнања у нама изазивају несигурност, узнемиреност, тескобу. Осећамо се несигурни у својој сопственој кући. Непрекидан страх влада душом данашњег човека. Не зна од кога, када и како ће му запретити опасност.

У овом метежном свету осећамо спокојство и сигурност једино када приђемо Богу са поверењем малог детета. На то нас подстиче авва Исак: „Не говори пред Богом ништа из знања, него Му се детињим мислима приближи… да би те удостојио Очинског промисла какав очеви имају о својој недораслој деци. Речено је: Господ чува одојчад (Пс. 114,6). Дете (то јест онај ко је детиње простодушан и пун поверења) полази за змијом, хвата је за врат, а она га не уједа… Дете… седи наго по хладном дану, на зимској студени и измаглици, и не разболи се, јер [његово] тело [које није отпорно]… онај скривени Промисао прекрива другачијом, невидљивом одећом, чувајући његове нежне удове како им ништа не би нашкодило.“

Молимо Бога да нас упути како да избегнемо сваку опасност. То јест, да нам подари веру и поверење какво има мало дете према своме оцу.


Јеромонах Григорије светогорац

Рубрика