Type Here to Get Search Results !

У Черкасима преотет Сретенски храм Украјинске православне цркве

Дана 3. августа 2023. године, у граду Черкаси (Украјина), присталице „Православне цркве Украјине“ заузели су цркву посвећену Сретењу Господњем (резиденцију епископа) Украјинске православне цркве. Ово је у видео поруци саопштио митрополит черкаски и каневски Теодосије, преноси Информативно-просветно одељење УПЦ.


Архијереј је рекао да су бојовници такозване ПЦУ „у помахниталој маси, уз подршку снага безбедности, упали у Сретенску цркву и насилно је заузели, разбивши браве и избацивши дугогодишњег старешину са седморо деце ван парохијског дома“.

Владика Теодосије је подсетио да су раније, 29. јуна ове године, иницијатори отимања цркве „на стадиону недалеко од цркве окупили посланике Градског савета, намештенике, људе који уопште нису имали никакве везе са црквом, тамо одржали састанак који су назвали „парохијска скупштина“, регистровали то у свом протоколу и извршили измене података о правном лицу у државном регистру.

„Брутално, кршећи замисливе и незамисливе законе, према јуришничкој шеми, која се показала као одлична у другим местима, почињен је злочин у обласном центру“, рекао је митрополит черкаски и каневски Теодосије.

Истовремено је забележено да је Сретенска црква изграђена о трошку Черкаске епархијске управе Украјинске православне цркве – „правно постојећег правног лица“. „Једноставно је украдена из Черкаске епархије на јуриш“, нагласио је владика.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru