Type Here to Get Search Results !

Митрополит банатски апелује на свештенике да посећују и помажу стара лица током Успенског поста

У поруци на почетку Успенског поста (по новом календару), Његово Високопреосвештенство митрополит банатски Јован позвао је свештенство и вернике да посећују старије особе у болницама, домовима пензионера или приватним домовима, јер су „често сами и маргинализовани“. Митрополит је подсетио на то да је Свети синод Румунске православне цркве посветио 2023. годину пастирском  старању о старима.


„Међу најважнијим празницима који су уписани у календар наше Цркве јесте Успење Пресвете Богородице, за које се сваке године духовно припремамо две недеље, почев од 1. августа“, истакао је Митрополит.

„Успенски пост је благословен период припреме за пењање уз степенице хришћанског савршенства, како нам заповеда Господ наш Исус Христос: Будите савршени, дакле, као што је савршен Отац ваш небески (Матеј 5,48).“

Митрополит банатски је за ово време поста позвао свештенство, монаштво и мирјане „да са страхом Божјим, вером и љубављу приступе престолу исповести и Чаши вере“.

„Одрекнимо се свега што нас удаљава од Бога! Одрекнимо се страсти и духовно узрастајмо исповедајући своје грехе и причешћујући се Светим Тајнама“, саветовао је Његово Високопреосвештенство митрополит Јован.

Своју поруку митрополит Јован је завршио молитвом милосрдном Богу, „од кога долази сваки добар и савршени дар, да излије на нас своју благодат и богате дарове!“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Вasilica.ro