Type Here to Get Search Results !

На празник Почајевске иконе Богородице митрополит Онуфрије началствовао свечаном службом у Почајевској лаври


На празник Почајевске иконе Пресвете Богородице, 5. августа 2023. године, Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије началствовао је торжественом службом у Успенској Почајевској лаври.

Прославе у Почајеву почеле су 4. августа. Тога дана Његово Блаженство предводио је мало вечерње са појањем акатиста пред чудотворном иконом Пресвете Богородице и у наставку свеноћним бденијем. Потом је пред иконом служен молебан са акатистом до касно у ноћ, док су многобројни верници целивали светињу.

На Божанској Литургији у Преображенском Саборном храму Лавре Предстојатељу Украјинске православне цркве саслуживали су митрополит одески и измаилски Агафангел, митрополит хустски и виноградовски Марко, митрополит каменечко-подољски и градочки Феодор, председник Црквеног суда Украјинске православне цркве; митрополит черновички и буковински, председник Одељења за спољне црквене односе Украјинске православне цркве Мелетије; митрополит тернопољски и кременецки Сергиј, митрополит Николајевски и очаковски Питирим, митрополит белоцерковски и богуславски Августин , митрополит херсонски и тавријски Јован, митрополит могиљовско-подољски и шаргородски Агапит, митрополит почајевски Владимир, митрополит житомирски и новоград-волински Никодим, митрополит умански и звенигородски Пантелејмон, митрополит лавовски и галички Филарет, митрополит котоповски Филарет, и други архијереји, као и свештенство Лавре и гости манастира из монаштва из разних епархија Украјинске православне цркве.

На Литургији су се молиле игуманије манастира Украјинске православне цркве. У прослави је учествовало више хиљада верника из разних крајева Украјине.

После прочитаног јеванђељског зачала Његово Блаженство се обратио архипастирском проповеди.

Током богослужења молили су се за мир на украјинском тлу.

После отпуста Литургије отпочео је молебан Пресветој Богородици. Свештенослужитељи и верни народ, предвођени Његовим Блаженством митрополитом Онуфријем, обавили су литију. Чудотворна Почајевска икона пренета је назад у Успенски сабор манастира, где се обично налази изнад царских двери. Ту је узнесен молебан Богородици.

На крају богослужења игуман Лавре митрополит почајевски Владимир заблагодарио је Његовом Блаженству Владици на посети и заједничким молитвама. Реч захвалности упутио је и митрополит одески и измаилски Агафангел. На крају је Његово Блаженство митрополит Онуфрије честитао свима празник и благословио паству.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru