Type Here to Get Search Results !

Епископ Лукијан: Вјечнаја памјат децо Српске Крајине


У петак, 4. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски и темишварски г. Лукијан служио је у Саборној цркви у Темишвару парастос за све пострадале Србе у злочиначкој акцији хрватске војске под називом Олуја. Парастосу је присуствовао и њ.е. генерални конзул Републике Србије у Темишвару г. Владан Тадић.


У једном веку два пута исти злочин; исти убица – Хрватска држава, иста је и жртва – Срби. Злочин почињен на овај дан није био у неком забаченом углу планете него у срцу Европе и пред очима Уједињених нација.

Наоружани као и њихови очеви, приликом првог геноцида оружјем из Немачке и других суседних земаља, и уз благослов својих римокатоличких духовника, Хрвати су почели палити српска села и ловити и убијати Србе у Српској Крајини – и људе и жене и децу и старце. Око 300.000 Срба кренуло је у збег док су их хрватски ловци убијали из авиона. Овај пут је био толико крвав да, када су покупили мртве, Хрвати су цистернама воде прали српску крв. И то је својевремено приказано на тадашњој ТВ Загреб. Песник Скендер Куленовић написао је: „Освету, секо, освету!“ а наш Патријарх је рекао: „опростити морамо АЛИ заборавити не смемо.“

Данас док цела Хрватска држава пева Danke Deutschland над мртвим српским селима и градовима Српске Крајине, Српска православна црква као старозаветна Рахиља оплакује своју децу молитвом: Вјечнаја памјат децо Српске Крајине. – нагласио је у беседи Владика Лукијан.


Извор: Епархија будимска