Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије са представницима Јеврејске заједнице у Црној Гори: Чувати међурелигијски склад и суживот

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г Јоаникије сусрео се у четвртак 3. августа 2023. године у Митрополији на Цетињу са представницима Јеврејске заједнице у Црној Гори, врховним рабином р. Луцијаном Моше Прелевићем и предсједницом Нином Офнер Бокан.


У срдачном и пријатељском разговору саговорници су размјенили мишљења о свим актуелним темама које се тичу живота вјерских заједница, вјерских права и слобода у Црној Гори.

У току разговора дотакли су се и једне актуелне теме која је ових дана изазвала интересовање у дијелу јавности, а то је подизање споменика Патријарху Варнави Росићу у родним Пљевљима. Критичари ове идеје неаргументовано и злонамјерно представљају Патријарха Варнаву као поштоваоца Хитлеровог лика и дјела, нарочито га приказујући као антисемиту. Саговорници су сагласни да су такве оцјене неутемељене и нетачне управо из разлога што се Патријарх Варнава упокојио 1937. године, двије године прије почетка Другог свјетског рата и четири године прије почетка рата у Југославији, те није могао бити ни подржавалац ни учесник било ког нацистичког злочина. Да је Патријарх српски Варнава његовао најбоље односе са јеврејском заједницом у Краљевини Југославији најбоље потврђују ријечи тадашњег главног рабина Исака Алкалаја који је на вијест о Патријарховој смрти рекао да су у његово вријеме Јевреји уживали сваку врсту подршке Српске православне цркве у Краљевини Југославији.

Митрополит Јоаникије је захвалио представницима Јеврејске заједнице што се увијек радо одазивају на све велике догађаје у нашој Митрополији показујући, не само ријечима већ и дјелом да је важно одржавати, његовати и чувати међурелигијски склад и суживот у Црној Гори.


Извор: Митрополија црногорско-приморска