Type Here to Get Search Results !

Цркве у Пакистану спаљене због наводног богохуљења


Муслимани су уништили у среду неколико цркава у пакистанском граду Фаисалабаду. Протестантски бискуп Азад Маршал је твитовао да је богохуљење разлог оптужби хришћана. Библије су оскврнављене, а хришћани мучени и малтретирани, јер су лажно оптужени за повреду Курана, рекао је протестантски бискуп.


Према пакистанским медијима, вандализована је црква Војске спаса и Презвитеријанска црква и две евангелистичке цркве. Руља је срушила и кућу хришћанина оптуженог за богохуљење. Са више од 3,2 милиона становника, Фаисалабад је трећи по величини град у Пакистану, као и важан индустријски центар и транспортно чвориште.

Бивши социјалистички сенатор Афрасиаб Катак осудио је насиље. Пакистанска држава није успела да заштити богомоље људи који припадају другим религијама осим ислама, написао је Катак на X (Твитеру). Некажњивост за злочине почињене у име вере охрабрује екстремисте и терористе.

Богохуљење је озбиљан злочин у већинском сунитском Пакистану; закон предвиђа смртну казну. Стотине људи је оптужено за богохуљење, а неки су осуђени на смрт у последњих неколико деценија. Међутим, до сада ниједна смртна пресуда није извршена. Често се дешавају линчеви од стране милитантних муслимана.

У мају је муслимански свештеник убијен у провинцији Хајбер Пахтунква због наводног богохуљења. У Пенџабу у фебруару, разјарена муслиманска руља извукла је муслимана оптуженог за богохуљење из полицијске станице и живог га спалила.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at