Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Епархија будимска: У припреми разноврсни и значајни догађаји


Епархија будимска наставља са припремом предстојећих значајних програма.


Најпре предстоји празник Преображење и слава Преображењске цркве у Сентандреји. Прослава ће започети у навечерје празника 18. августа у 18 часова када ће бити служено празнично бденије. На сам дан празника, 19. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан служиће свету архијерејску Литургију у Преображењској цркви са почетком у 10 часова. У послеподневним часовима биће служено празнично вечерње богослужење на којем ће бити освештани славски дарови, а затим је у порти предвиђен културно-уметнички програм.

Осим празничних и литургијских сабрања поводом празника Преображења и Велике Госпојине, који се свечано прослављају у неколико парохија и манастиру Српски Ковин, од великог значаја је и манифестација Дани отворених сентандрејских цркава, која ће трајати од 8. до 10. септембрa. У овој манифестацији чији организатори су Музеј Френеци и Градска управа учествује и Епархија будимска и Српски црквени музеј у Сентандреји. У свим сентандрејским црквама ће том приликом бити организовани пригодни програми и стручна вођења док ће у Црквеном музеју бити представљен експонат године. Завршница манифестације биће у вечерњим часовима 10. септембра у Саборној цркви у Сентандреји концертом хора Свети Стефан Дечански из Новог Сада под диригентском палицом проф. др Тамаре Адамов Петијевић. Детаљан програм ове манифестације биће благовремено доступан на сајту Епархије будимске (serbdiocese.hu).

Такође, предстоје и Дани сећања на патријарха Лукијана Богдановића од чије се трагичне смрти ове јесени навршава 110 година. У оквиру ових дана сећања биће приређена изложба икона као и пратеће предавање историчара уметности проф. др Оливера Томића. У недељу 10. септембра на дан Сабора Срба Светитеља, литургијски ћемо обележити успомену на последњег Карловачког патријарха док ће после свете архијерејске Литургије у Саборној цркви у Сентандреји бити служен помен патријарху Лукијану испред његове бисте. Такође, 11. септембра у Текелијануму у Будимпешти биће свечано представљен први том књиге „Парохије Карловачке митрополије“ чији је аутор Милан Дујмов. Промоцију књиге пратиће и пригодно предавање о Карловачкој митрополији.

Епархија будимска за предстојећу јесен припремила је богат културно-уметнички програм. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимског г. Лукијан, Епархија будимска донела је одлуку о оснивању манифестације са циљем да постане традиција под називом „Српски дани“. Подршку и помоћ у организацији ове манифестације пружиће и српске институције у Мађарској. Манифестација „Српски дани“ има за циљ да током месец дана, у овом случају током октобра, низом садржајних програма из области духовности, културе и науке представи српски народ у различитим културно-уметничким и научним областима. Током манифестације „Српски дани“ предвиђено је да учешће узму више истакнутих личности из света културе. Јавност ће моћи да очекује богату и садржајну јесен а детаљан програм манифестације „Српски дани“ чије је свечано отварање заказано за 1. октобар и трајаће до краја месеца, ускоро ће бити доступан на сајту Епархије будимске (serbdiocese.hu).


Извор: Епархија будимска