Type Here to Get Search Results !

Кијевопечерска лавра: Људи закључани без хране, причешће кроз шипке на капијама, оскврнављене иконе


Ситуација око свештене Успенске Кијевопечерске лавре додатно се погоршала откако је суд у Кијеву прошле недеље потврдио одлуку Владе да избаци Украјинску православну цркву и манастирско братство из сопственог манастира.


Након пресуде, представници Министарства културе и управе Народног музеја-резервата Кијевскопечерске лавре почели су да печате објекте на територији манастира - у некима су још људи. Верници који су боравили у манастирским пансионима већ три дана су закључани.

Штавише, полиција никоме не дозвољава да људима доносе храну или воду.

Током викенда појавило се неколико видео снимака на друштвеној мрежи на којима се види како монаси и лаици покушавају да доставе храну, али их је у томе спречила полиција на стражи, извештава Украјинска православна црква. Један монах је чак покушао да баци хлеб на балкон гостинске куће како би људи имали шта да једу.​

„Овакви поступци полиције, заправо, указују на то да организатори противправног печаћења објеката Лавре можда гледају на гладовање као на један од начина протеривања православних монаха и верника из објеката које је Парк незаконито запечатио“, наводи се у саопштењу УПЦ.

„Полиција извршава очигледно кривична наређења и директно мучи људе који живе у зградама. Не дозвољавају да се храна и вода достављају људима! Припремамо релевантна саопштења. Цео свет треба то да види!” коментарише протојереј Никита Чекман, адвокат манастира.

Упитан да ли га мучи савест, један полицајац је одговорио: Мене? Апсолутно не. Зашто да ме мучи? Шта ме брига за ове људе, ко су они за мене? Није штета, не познајем те људе. Постоји наредба да нико овде не сме да дође, да било шта испоручи и ја то испуњавам.

Затворени у пансиону пропратили су свеноћно бденије гледајући директан пренос из једног од храмова Лавре:

И јуче су православни верници поново били приморани да се причешћују кроз решетке закључане капије (као што се дешавало у априлу и другим поводима од тада), пошто је држава затворила Доњу лавру, не дозвољавајући приступ тамошњим црквама, као што је и црква Живоснисног извора.

Такође, јуче је непознати мушкарац ушао у цркву Светог Агапита Кијевопечерске лавре и богохулно ударио каменом  о икону Спаситеља, разбивши стаклену витрину на икони. Нападача су зауставили верници, а полиција га је привела.


* * *

За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com