Type Here to Get Search Results !

Приликом расколничког отимања храма Свете Тројице повређен свештеник

Око 30 јуришника са стране – углавном су то били људи у војним униформама и „свештеници“ расколничке структуре „ПЦУ“ – усред ноћи разбили су врата Тројичног саборног храма Украјинске православне цркве у селу Ирклијеву, Черкашка област Украјине.


Отимачина храма је обављена 10. августа 2023. у 3 сата ујутру, саопштило је Удружење православних новинара позивајући се на прес-службу Черкаске епархије Украјинске православне цркве. Изгредници су упали у храм и гурнули устрану малу групу свештеника и парохијана који су тамо били на дужности. Бранитељима светиње одузети су мобилни телефони, којима су фотографисали и снимали шта се дешава. Истовремено, клирик Саборног храма протојереј Јован Лавришин задобио је телесне повреде.

У извештају епархијске прес-службе наводи се да је заједница цркве Свете Тројице, знајући за могући напад, затражила од власти и полицијских службеника Черкаског региона да заштите Саборну цркву, али су они „показали отворено нечињење, игноришући молбу“. Полиција је стигла на лице места након заузимања храма. Старешина парохије архиепископ золотоношки Јован, свештенство и парохијани који су подигли Тројичку саборну цркву браниће своја права на суду.

Као што је раније објављено, 2. јуна ове године, у близини клуба села Ирклијев одржан је састанак групе мештана, који су гласали за „прелазак“ Тројичке парохије у ПЦУ. Сама парохијска заједница није позвана на састанак. Дана 30. јуна, на основу „одлуке“ нелегитимне скупштине, Черкашка обласна војна управа је пререгистровала парохију у расколничку структуру. Присталице ПЦУ су још 2. августа, предвођене „свештеником“, покушале да заузму саборни храм, али су тада верници успели да га одбране.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru