Type Here to Get Search Results !

Прогоњени игуман Кијевопечерске лавре имао хитну операцију на срцу


Његово Високопреосвештенство митрополит вишгородски и чернобиљски Павле, прогоњени игуман свештене Успенске Кијевопечерске лавре, хитно је оперисан данас, 14. августа 2023. године.


Владика Павле је „због наглог погоршања здравственог стања хоспитализован на кардиолошком одељењу болнице у Кијеву“, саопштава Информационо-образовно одељење Украјинске православне цркве.

Митрополит је оперисан на срчаним судовима и тренутно се налази под надзором лекара у болници.

Као игуман чувене Кијевопечерске лавре митрополит Павле је постао главна мета украјинских власти, које су га оптужиле за „подстицање верског непријатељства“ и „оправдање руске агресије“, као и неколико других архијереја. Међутим, као и код других архијереја, држава није пружила доказе за ове оптужбе.

Тако, митрополит Павле се од априла налази у кућном притвору или у истражном затвору. Иако је недавно пуштен из притвора уз огромну кауцију од 900.000 долара и више, он се и даље држи у кућном притвору. Мера против њега је управо у петак продужена за још два месеца.

Митрополитови људи су више пута позивали на помиловање, указујући на његово лоше здравље, али су власти игнорисале њихове молбе.

Још један јерарх УПЦ, Његово Високопреосвештенство митрополит тулчински Јонатан, такође је морао на операцију срца у новембру, усред државног прогона против њега. Раније овог месеца осуђен је на пет година затвора уз конфискацију имовине.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com