Type Here to Get Search Results !

Монашење у манастиру Лепавина

Свјетска економија супротна је духовној економији и путу којим је сестра Параскева пошла, казао је владика Кирило након монашења у манастиру Лепавина.


Уочи празника Успења Пресвете Богородице, у недјељу, 14/27. августа, Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, након празничног вечерња у манастиру Лепавина у ком је узело учешће бројно свештенство епархије, у чин мале схиме постригао искушеницу Владу Шуковић, давши јој име Параскева.

Владика је у бесједи коју је одржао по монашењу говорио о значају и важности монаштва за живот Цркве, као и о жељи за обновом женског манастира Свете Петке у Загребу који је 1936. године основао свети Доситеј.

”Сестра Параскева која је магистар економије и радила у банци, схватила је да је свјетска економија супротна духовној економији у којој имаш онолико колико зарадиш, колико накупиш средстава или одузмеш од другога. Међутим, у духовној економији имаш онолико колико дајеш – то је супротан смјер. Она је то схватила и пошла том врстом економије и принијела Богу оно највише што може човјек да принесе – саму себе. Помолимо се да је Бог укријепи и да она буде нуклеус, почетак обнове женског манастира свете Параскеве у Загребу”, рекао је владика Кирило у бесједи коју је одржао послије првог монашког пострига у манастиру Лепавина након готово 20 година.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска