Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Без опроштаја и помирења нема напретка ниједној заједници

У Горњем Липову код Колашина, 16. августа 2023. године  је светом архијерејском Литургијом, славском литијом и благосиљањем славског колача прослављена храмовна слава цркве Светог архиђакона и првомученика Стефана.


Началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, а саслуживало му је свештенство

У архипастирској бесједи Владика је рекао да је Свети архиђакон Стефан био пун благодати и силе Духа Светога.

“Он је, као апостол Христов, иако је био само ђакон, чинио многа чудеса и проповиједао Јеванђеље оснажен Божјом истином, правдом и љубављу. Наравно, изазвао је завист, јер је Јеванђеље било нешто потпуно ново, оно ново што су пророци прорицали вјековима да ће доћи. Али они који су се били навикнули на старе законе и обичаје нијесу могли да приме то што је било ново. Нажалост, нијесу били добро схватили ни тај закон ни обичаје. Закон и обичаји су били само припрема; требали су да послуже за припрему за долазак Господа Исуса Христа и за примање Његове благодати и Његове милости и љубави, бесмртности и бесмртног живота које је Господ Исус Христос донио нама људима”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је Свети архиђакон Стефан пострадао подобно своме Спаситељу Господу Исусу Христу.

“Не само што је пострадао мученичком смрћу, пошто је каменован, што је била најстрашнија казна код Јевреја; он је радосно пошао на страдање и радосно примао ударце. Његово се лице засвијетлило као сунце. И видио је славу Божију и Спаситеља нашега Господа Исуса Христа који стоји са десне стране Бога и Оца. Слава небеска, слава Божија, Христова слава се одразила на њега и испунила га љубављу Божјом, истином Божјом те је страдајући и подносећи ударце излио опроштај својим мучитељима”, подсјетио је Владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је нагласио да ми хришћани треба да увијек следимо најбоље примјере.

“Да гледамо на животе светих Божјих угодника. Ако мислимо да будемо прави хришћани, треба да гледамо на живот Светога првомученика и архиђакона Стефана – да се испунимо таквом љубављу, да немамо осуде, зависти, пакости у своме срцу, него да излијемо свима опроштај и да брзо праштамо. То је гаранција да ћемо ићи правим Божјим путем. И шире гледано, без опроштаја и помирења нема напретка ниједној породици, ниједном племену, ниједном народу, ниједној заједници”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је похвалио ктитора храма доктора Милована Бојића и архитекту Пеђу Михаиловића због успјешне обнове овога светога храма.

“Од срца вам благодарим и нека вас Бог награди за вашу љубав, за вашу доброту, за вашу спремност на жртву. И заиста вам честитам за ово велико и свето дјело”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска