Type Here to Get Search Results !

Почело суђење митрополиту черкаском Теодосију. - „Клирици“ ПЦУ дошли као лажне „жртве“


Суд у Черкасима у Украјини почео је 21. августа 2023. суђење Његовом Високопреосвештенству митрополиту черкаском Теодосију из канонске Украјинске православне цркве.


Као и други архијереји, и он је лажно оптужен за распиривање верског непријатељства и оправдавање руске агресије. Докази садржани у оптужницу тужиоца у мају били су да је архијереј 2020. године наредио устројство нове епархијске веб странице која је користила шаблон Руске православне цркве и имала везе са православним изворима у Русији као што је патриархиа.ру (званична РПЦ сајт), правмир.ру и православие.ру.

Митрополит Теодосије је дао уводну реч у којој је објаснио да се у овом суђењу  не ради о њему лично, већ је то само још један пример прогона УПЦ. Из Информативно-просветне службе доносимо његове речи:

„Одмах треба рећи да иако су оптужбе формулисане против појединца, цео овај кривични случај је вештачки измишљен против мене, јер сам ја митрополит Украјинске православне цркве, на челу Черкаске епархије. Овај кривични поступак је део садашњег прогона Украјинске православне цркве у нашој земљи, а посебно Черкаске епархије. И као појединца, као грађанина Украјине, мене лично не интересује. У мом лицу, прогонитељи прогоне Украјинску цркву, а ја сада заступам Украјинску цркву на овом суду. Украјинска православна црква је та која је данас неправедно прогањана и дискредитована.“

Митрополит Теодосије је у потпуности негирао све оптужбе које су му изнете, „пошто су потпуно вештачки измишљене и фалсификоване... Тужилаштво нема чињенице, нема доказа“.

Црква се данас отворено прогони и отворено дискриминише у медијима, нагласио је Митрополит, напомињући да је о. Евгениј Буркатски, који је присуствовао суђењу, протеран заједно са својим парохијанима из своје цркве пре само три недеље.  А ту цркву је подигла Черкаска епархија о свом трошку. Оца Евгенија и његову жену и седморо деце такође су избацили из парохијске куће расколници, који су такође били присутни на суђењу „претварајући се да су жртве“.

Наводне жртве били су камуфлирани. Митрополит Теодосије је приметио да су већина „жртава“ и „сведока“ у ствари „клирици“ расколничке „Украјинске православне цркве“ који не желе да се појаве у мантијама и идентификују се као „свештена лица“.

„Свештенство ПЦУ не жели да се овај њихов „Јудин грех“ доживи као „Јудин грех“ од нашег друштва и целог православног света, који помно прати судски процес… Ви заиста не желите да крштени свет види да „свештенство“ ПЦУ доводи на суђење канонског православног митрополита.”

Они који га оптужују, у ствари, „желе да ућуткају и јавно осуде сам [његов] положај јерарха Украјинске цркве“, рекао је митрополит Теодосије, јер одбацује расколнике и брани канонски став Цркве.

Митрополит је наставио:

„Иницијатори овог кривичног поступка желе да ја, као православни јерарх и као грађанин Украјине, једноставно заћутим и ништа више не кажем. Они желе да то виде и други верници Цркве, да се уплаше и ућуте. У идеалном случају, цела Црква треба да ћути. Желе да осуде не само наш став, наше изјаве, већ и наша размишљања.“

И закључио је:

„Свестан своје одговорности према многобројној пастви наше Цркве, која такође пати од сталних напада на њу, ја као архијереј Цркве задржавам основно право да не износим своје лично гледиште о било каквим друштвеним питањима, идеолошким питањима, а још више о политичким питањима. Ако се дискусија тиче става Украјинске православне цркве о појединим друштвено значајним питањима, као одговоре навешћемо само званична документа Украјинске православне цркве.“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com