Type Here to Get Search Results !

У Вјаземској епархији освештан „Дом за маме“


У граду Сафоново, Смоленска област, освећен је "Дом за маме" - православни центар за заштиту породице, материнства и детињства. Чин освећења извршио је епископ вјаземски и гагарински Сергиј, преноси Патриархиа.ру.


Владика Сергиј је разговарао са мајкама и децом који тамо живе, и свакој соби поклонио ствари неопходне за живот штићеница, као и молитвенике и иконе. Центар пружа бесплатну помоћ трудницама и женама са децом које се нађу у тешкој животној ситуацији, без обзира на место боравка, националну или верску припадност. Центар може да прими до 10 породица истовремено.

„Дом за маме“ у Сафонову постао је 82. склониште за труднице и жене са децом у кризи, устројено уз учешће Цркве.

Центар ради од октобра 2021. године. Уз подршку добротвора купљене су просторије, а за старешину Православног центра постављен је старешина храма пророка Илије у Сафонову јереј Константин Рекичински.

За скоро две године рада Центра овде је живело и примало помоћ 19 жена и 21 дете, а за то време штићенице су родиле четворо деце. За помоћ су се обраћале жене из Смоленске и Курске области, из Москве, Дагестана, а и из Украјине.

„Маме долазе овде из разних разлога, кућа је заиста тражена. Не гледамо на верску припадност, пружамо помоћ свима којима је потребна. Маме могу да живе овде од недељу дана док решавају проблеме до шест месеци. Трудимо се и да помогнемо мајкама да се прилагоде каснијем животу, јер одлазак у свет подразумева одређене проблеме које треба решити. Али нису сви спремни за ово, тако да са мајкама ради психолог, који их припрема за самосталан живот после боравка у Центру “, рекла је Наталија Козлова, начелник  социјалног одељења Вјаземске епархије.

"Дом за маме" има дневне собе, кухињу, дечју играоницу.

Штићенице центра добијају духовну, психолошку, правну помоћ, помаже им се у запошљавању, смештају деце у вртиће и школе, као и у решавању свакодневних проблема. По изласку из Центра штићенице могу да траже савет и помоћ.

У Тверској епархији 2023. године отворено је и ново прихватилиште за труднице у кризи и жене са децом. У протеклих 12 година број црквених склоништа за жене порастао је на 82, а постоје и 263 центра за хуманитарну помоћ који указује помоћ вишечланим породицама и самохраним мајкама. Помоћ  се пружа бесплатно, без обзира на држављанство и вероисповест.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru