Type Here to Get Search Results !

Православне Цркве помажу пожаром опуштеним хавајима


Док пожари бесне на хавајском острву Мауи, уништавајући и домове и животе, православне Цркве придружиле су се акцијама да се помогне онима који су расељени.


Грчка православна митрополија Сан Франциска овако описује трагедију: Дошло је до уништења још једног прелепог подручја наше земље услед бесних пожара на Мауију на Хавајима, који су принудили евакуацију и причинили масовни губитак домова и објеката. Постоје три пожара која захватају различите делове Мауија: Лахаина, Кула и Кихеи, а сви су погођени као последица невиђеног метеоролошког догађаја изазваног јаким ветровима урагана Дора који јури јужно од Хавајских острва.

Велики део Лахаине је уништен, а људи су изгубили своје домове и средства за живот. До сада је пријављено 36 смртних случајева и многобројне повреде. Још увек има много људи несталих, јер су брзина и интензитет овог пожара дали мало времена да се побегне на безбедно. Људи су се чак одвезли на плажу како би могли да се заштите у води од пламена који се брзо креће, а на крају их је спасила америчка обалска стража

Митрополит Герасим је коментарисао:

Имао сам прилику да посетим мисионарску парохију на Мауију у неколико наврата и да видим извештаје о разарању изазваном овим пожарима, што је заиста срцепарајуће. Молимо се за све погођене пожарима да им Господ подари снагу и мир у овим најтежим околностима. Такође се молимо за оне који први реагују, који неуморно раде на обуздавању ових пожара како би зауставили овај пут уништења.

Од 2012. године Митрополија Сан Франциска има малу мисионарску парохију на острву Мауи, коју опслужује свештенство при Саборној цркви светих цара Константина и Јелене у Хонолулуу.

Др Џефри Јепез, председник мисије Мауи, предводи акцију сакупљања и расподеле пакета са храном, водом, хигијенским артиклима, ћебадима, јастуцима, пешкирима, одећом и обућом намењеним расељеним лицима. Парохијани су достављали ове пакете, заједно са порукама охрабрења, ратном меморијалном комплексу Мауи. Сваки пакет кошта око 100 долара, извештава мисија.

У међувремену, Румунска православна америчка епископија Православне цркве у Америци покренула је сопствену акцију прикупљања средстава. Сакупљање ће се вршити у парохијама током Божанске Литургије током августа, а донације се могу слати и онлајн.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com