Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић у емисији Храм: Љубав је свеза савршенства


Гост новог издања емисије "Храм", која је на Радио-Београду 2 емитована у недељу 6. августа 2023. године, био је катихета Бранислав Илић. У наведеној емисији катихета Бранислав је говорио на тему: Љубав - свеза савршенства. Аутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.


Звучни запис емисије

Нови завет је савршенији од Старога у поимању љубави и према Богу и према ближњем. То није чудо, јер се у Новом завету и Бог савршеније открио, и савршенијег човека показао и створио. Бог се јавио као Љубав: Отац и Син и Дух Свети. Поставши Богочовек, Син Божији је показао и открио да је и човек створен да буде нешто савршеније од човека - богочовек, истакао је катихета Бранислав Илић у уводном делу емисије "Храм", и додао: Знак љубави према Богу је љубав према ближњем. Ко истински воли Бога, воли и свог ближњег. Онај ко некога воли, воли и оно што он воли. Извор љубави према ближњем јесте љубав према Богу. Отуда је очигледно да онај који не воли свог ближњег, не воли ни Бога. 

Говорећи о правилном поимању новозаветног учења о љубави, новосадски катихета је рекао: Љубав и вера стоје увек у правој сразмери. Ако вера расте, расте и љубав; ако љубав опада, опада и вера (2 Сол. 1, 3). Љубав Христова је у самој ствари љубав Истине, јер је Христос Истина. Истина се налази љубављу; и та љубав Истине јесте средство, којим се човек спасава (2 Сол. 2, 10). Кроз веру и љубав умножава се и благодат. Што човек више верује у Христа и више има љубави према Њему, у толико више благодати добија. На човеков подвиг вере и љубави Бог одговара благодаћу (1Тим.1,14).

У закључном делу разговора гост емисије "Храм" је говорио о потреби живог практиковања љубав према Богу, ближњем и свецелој творевини, и између осталог, рекао: Наш ближњи је сваки човек, икона Божија. Да љубимо и непријатеље наше! И то је заповест Христова, а ми се питамо да ли је то могуће. Могуће је ако нам тако каже Син Божији Који умирући на Крсту каже за оне безумнике који су Га разапели и који Му се ругају – Оче, опрости им јер не знају шта чине. Наш ближњи на земљи сваки човек је испит наше љубави. Ако волимо људе Христовом љубављу наша љубав ће пламтети и према Христу.


Извор: РТС