Type Here to Get Search Results !

Медији: Патријарх Вартоломеј посетиће Естонију


Цариградски патријарх Вартоломеј намерава да посети Естонију у септембру. Ово је пренео украјински интернет портал „рису“ (уторак увече) позивајући се на естонске медије. Званична потврда Цариградске патријаршије још није доступна. Патријарх је још у јуну боравио у естонској престоници Талину, где је учествовао на Генералној скупштини Конференције европских цркава.


На попису из 2011. године, 16 одсто од 1,3 милиона Естонаца исповедало је православно хришћанство. У Естонији од 1996. постоје две православне јурисдикције. Једна признају Москву, друга Цариград. То су „Естонска апостолска православна црква“ (Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik), која обухвата релативно мали број православних верника естонске националности и која припада Цариградској патријаршији, и „Естонска православна црква Московске патријаршије“ (Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik), која обједињује многобројне вернике руског и украјинског порекла.

Митрополит Стефан (Хараламбидис), предстојатељ „Естонске апостолске православне цркве“ је етнички Грк, а митрополит Евгеније (Решетњиков), предстојатљ „Естонске православне цркве Московске патријаршије“ је Рус.

Званично, очекивана посета патријарха Вартоломеја свакако ће бити везана и за 100-годишњицу оснивања тзв. „Естонске апостолске православне цркве“, која се обележава ове године.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at