Type Here to Get Search Results !

Индонезија: Освећена православна црква на празник Светог Владимира


У Индонезији је прошле недеље освештан нови православни храм за вернике. У петак, 28. јула 2023, на празник Светог равноапостолног Владимира Великог, митрополит сингапурски и југоисточноазијски Сергеј и епископ џакартски Питирим (Московска патријаршија) освештали су храм назван у част Крститеља  Руса у граду Бекаси, саопштава Патријаршијски егзархат југоисточне Азије.   


Храм Светог Владимира подигнут је средствима православних верника у Индонезији, Русији, Украјини. Земљиште за цркву поклонила је једна Индонежанка у молитвено сећање на свог супруга Владимира. Иконостас, иконостас и богослужбени прибор поклонили су верници Русије.

Служби у петак присуствовали су православни верници из Индонезије, Русије, Белорусије и Украјине, као и руски и белоруски амбасадори у Индонезији и локалне јавне личности.

Новоосвећеном храму дарован је кивот са честицама моштију појеидних светитеља. После чина освећења митрооплит Сергеј је одслужио Божанску Литургију у храму Светог Владимира.   

Према Патријаршијском егзархату, прва руска православна црква појавила се у Индонезији 1920-их година. Данас у Индонезији постоји 25 руских парохија, које опслужује 40 свештеника, од којих су већина држављани Индонезије.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com