Type Here to Get Search Results !

Украјински архијереј апелује на медије САД у име прогоњене УПЦ


Његово високопреосвештенство митрополит запорошки Лука из Украјинске православне цркве обратио се на више од двадесетак америчких новинара и медија у име прогоњене Украјинске православне цркве.


Раније овог месеца Градски савет Запорожја одлучио је да раскине све своје споразуме са Украјинском православном црквом, после вишемесечних неуспешних покушаја да се УПЦ утера у расколничку „Православну цркву Украјине“. Сличне одлуке донете су широм земље.

Митрополит Лука и још неколико архијереја и клирика такође су лично под санкцијама своје сопствене државе.

Државни прогон УПЦ најбоље илуструје ситуација око Кијевопечерске лавре. Држава стално покушава да потпуно исели Цркву и монаштво из њиховог дома, а њен игуман, Његово Високопреосвештенство митрополит вишгородски Павле, већ месецима се налази у кућном притвору и притворском центру. У кућном притвору налазе се и други архијереји.

Непосредни разлог за апеловање митрополита Луке су стални покушаји да се УПЦ забрани на националном нивоу. Прошле недеље је објављено да ће украјински Парламент можда разматрати предлог закона број 8317, којим би се забранила Православна црква, у петак, на празник Крштења Русије.

Митрополит Лука је упутио своја писма у данима који су претходили 28. јулу. Срећом, на крају, Врховна рада тог дана није разматрала предлог закона због недостатка подршке.

Високопреосвећени Лука је вест о слању својих писама објавио на свом Телеграм каналу:

„Христос посредје нас, драги моји читаоци!

Данас би Врховна рада могла да усвоји закон који има за циљ забрану УПЦ.

Јасно је да ће то бити незаконит корак. Такође је врло јасно да је веома тешко борити се против безакоња.

Међутим, такође не смемо једноставно да дижемо руке. Свако од н

ас, као директан део пунине Украјинске православне цркве, мора да се, у складу са својим могућностима, избори за њена права и могућност слободног вршења јеванђељске мисије.

Током протеклих неколико дана послао сам писма више од 25 новинара и америчких медија који се придржавају конзервативних вредности. Моја писма садрже како опис целокупне слике све већег прогона УПЦ, тако и конкретне чињенице о кршењу права и слобода наших верника.

Искрено се надам да ће ова писма допринети одбрани Цркве, коју сада подмићивањем и преваром покушавају да упуте на пут издаје православне вере.“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com