Type Here to Get Search Results !

Кипарски верници против планираног устројства муслиманске молитвене собе у манастиру на северу под турској окупацијом


Православни архијереји, свештена лица и верници огорчени су због планова за изградњу месџида — муслиманске молитвене собе — у чувеном манастиру светог Андреја на северном Кипру под турском окупацијом.


Планови су изашли на видело, преноси Cyprus Mail, када је левичарски политичар кипарских Турака Догус Дерија писао о њима на друштвеним мрежама, назвавши планове „политичком провокацијом“ која има за циљ подстицање непријатељстава.

Други  су истакле да Ризокарпасо већ има велику џамију, иако локални градоначелник и други подржавају планове да се неколико просторија у манастиру преуреде за муслиманску употребу.

Епископ Карпасије Христофор је демантовао извештаје да је усмено пристао на устројство месџида. Јерарх је забринут да би то могао да буде покушај да се тестира њихово реаговање, јер се годинама „говорило да ће изградити нормалну џамију“. Владика је рекао да се не мења ништа у манастиру светог Андреја, који има црквени, монашки поклонички карактер.

„Обе стране треба да покажу поштовање према верским објектима, јер нам то помаже да коегзистирамо ако их сачувамо у облику у којем постоје вековима.

После знатног негодовања јавности, планови за изградњу месџида су стављени на чекање, али нису обустављњени, каже Ерхан Арикли, министар саобраћаја на северу земље, оптужујући оне који су против планова да имају „антидемократски приступ“. Он је додао да му је највећи сан да уз манастир изгради велику џамију.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com