Type Here to Get Search Results !

Коптски патријарх добио почасни докторат на Католичком универзитету у Будимпешти


Патријарх Тавадрос II завршава четвородневну посету Будимпешти у уторак, 22.8.2023, где је допутовао на позив мађарске владе – Уређен пријем и код председнице Новак.


Коптски православни папа патријарх Тавадрос добио је почасни докторат на Католичком универзитету Петер Пазмани у Мађарској. Ректор Геза Куминец уручио је награду у понедељак на свечаности на реномираном универзитету у Будимпешти. Предстојатељ Коптске цркве завршава четвородневну посету Будимпешти у уторак. Овде је допутовао на позив мађарске владе. Тавадрос је у недељу учествовао на прослави мађарског националног свеца Сент Иштвана Киралија (Св. Краљ Стефан), а у понедељак га је у својој званичној резиденцији примила и председница Каталин Новак.

Почасни докторат значи и признање рада Коптске цркве у Египту и широм света, рекао је Патријарх свих Копта у говору на Универзитету Пазмани. Он је нагласио да је Коптска православна црква посвећена науци, образовању и друштвеном развоју. То су показале школе, болнице, студентски домови и институције које помажу избеглице и бескућнике, а које издржава Црква. Патријарх је такође изразио захвалност на могућности стипендирања египатских студената у Мађарској.

Папа и патријарх Тавардор је нагласио да се хришћански друштвени развој заснива на пет врста љубави: Божјој стваралачкој љубави, љубави према Богом створеној природи, љубави према ближњему, љубави према отаџбини и љубави према вечности. Задатак хришћана је да изаберу љубав, чак и ако се суочавају са „похлепним и себичним светом“. Патријарх је изричито подржао схватање брака као везе између мушкарца и жене, које је промовисала и Орбанова влада. Човек се мора „одлучно супротставити моралним изазовима који скврнаве Богом саздану људску природу“, рекао је патријарх Тавадрос II.

После уручења почасног доктората, Коптски патријарх је заједно са потпредседником Владе Жолтом Семјеном разговарао и са новинарима. Семјен је навео да су економски, политички, културни и духовни односи Египта и Мађарске одлични, што доказује и посета Тавадроса II. Вицепремијер је најавио да ће на јесен у Мађарску доћи и велики имам Каира Ал-Азар Ахмад ал-Тајеб. Семјен је захвалио египатском председнику Абделу Фатаху ал-Сисију на његовом залагањима да заштити хришћане који тамо живе.

Седамдесетогодишњи патријарх Тавадрос је од 2012.  на челу Коптске православне цркве, која броји до једанаест милиона верника. Огромна већина живи у својој прапостојбини Египту, али до 1,5 милиона је распрострањено по целом свету. Коптски хришћани живе у Мађарској од раних 1990-их, а данас овде има неколико стотина верника. Године 2011. тадашњи патријарх Копта Шенуда (1971-2012) освештао је богомољу у Будимпешти коју су Копти претходно купили од Реформатске цркве и преуредили. Будимпешта је седиште Епархије средњоевропске Коптске православне цркве, која обухвата Мађарску, Пољску, Чешку, Словенију, Румунију и Словачку.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at