Type Here to Get Search Results !

Организације у Јерусалиму позивају на заштиту хришћанског присуства

Потписници апела се жале на „све већу претњу да хришћани буду протерани из Свете земље“.


Према изјавама неколико хришћанских организација, хришћани у Јерусалиму су под све већим притиском. „Осећамо све већу претњу протеривања хришћана из Свете земље“, наводи се у заједничком апелу 17 хришћанских организација у Јерусалиму  објављеном у понедељак увече, 21.6.2023.. У њему опомињу црквене великодостојнике и вернике да се уједине и раде заједно, и позивају међународне снаге да учине више на заштити верских слобода у Светој земљи.

Потписници, међу којима је и Папска мисија, виде образац који се понавља у све већим нападима на хришћанска места и вернике, што доводи до претпоставке „да постоји свесна израелска политика која има на уму уништавање нашег историјског постојања, институција, обреда и духовних симбола“.

Израел врши све већи притисак на слободно исповедање вере, на пример, рестриктивним мерама против нејеврејских верских прослава и покушајима задирања у хришћанску и исламску имовину. Израел има за циљ да преобликује град и његов идентитет острацизацијом и кршењем права историјског нејеврејског становништва, међу којима је и преузимање нејеврејских насеља.

Одговор Цркава и њихових верника мора бити „окарактерисан јединством, отпорношћу, чврстином и вером“, према доле потписаним организацијама. „Палестинска и арапска браћа из различитих средина“ такође су позвани да помогну у заштити културних знаменитости источног Јерусалима и слободе вероисповести.

Апел је посебно усмерен на јерменског апостолског патријарха Нурхана Манугијана, који је критикован због посла са некретнинама који би могао да доведе до драматичних промена у јерменском Старом граду . „Губитак дела Јерменске четврти, са њеном вековном историјом, могао би бити сигнал за узбуну за целокупно хришћанско присуство у граду“, наводи се у апелу у којем се позива на поништавање посла.

Поред посвећености међународне заједнице и Цркава хришћанском присуству у Светој земљи, потписници су позвали израелске власти да заштите хришћане. „Ми смо саставни део културног ткива Јерусалима и одлучни смо да останемо укорењени у нашој земљи“, рекли су потписници.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at