Type Here to Get Search Results !

Папа ради на наставку еколошке енциклике "Лаудато си"


На састанку са правницима из држава чланица Савета Европе папа Фрања је најавио да жели да ажурира своју енциклику објављену 2015. године - Папа подржава позив на владавину права у европским државама.


Папа Фрања очигледно ради на наставку своје друштвене и еколошке енциклике „Лаудато си“. „У току сам писања другог дела енциклике 'Лаудато си' како бих је ажурирао с обзиром на данашње проблеме," рекао је Папа у понедељак 21.8.2023. током обраћања правницима из земаља чланица Савета Европе у Ватикану. Посланица „Лаудато си“ објављена 2015. године сматра се првом папском енцикликом о животној средини. Истовремено, текст садржи друштвене аспекте којима Фрањо промовише „холистичку екологију” са становишта најсиромашнијих.

Папа Фрања није дао никакве даље податке о свом пројекту. Он је у свом говору захвалио групи правника, између осталог, на ангажовању да учествују у изради прописâ у корист заштите животне средине. „Никада не смемо заборавити да млађи нараштаји имају право да од нас добију прелеп свет за живот“, рекао је Папа.

Фрања је такође опширно изразио своју подршку позиву европских правника на владавину права и независно правосуђе. Он поздравља инсистирање правника да не би требало да буде изузетака од владавине права, чак ни у временима кризе, рекао је Папа. Правници су у јуну 2022. написали изјаву у којој су изразили забринутост због напада на владавину права у неким европским земљама, не наводећи државе.

Друштвене и економске кризе, као и сукоби идентитета и безбедности, изазвали су западне демократије да одговоре, рекао је Фрања. Страх од грађанске непослушности, насиља и промена може довести до жеље да се заобиђу принципи владавине права у циљу проналажења једноставних и брзих решења. Ситуација у Европи је тренутно тешка и због „бесмисленог” рата у Украјини.

Папа је такође позвао да се људска права разумеју у друштвеном контексту. Упозорио  је на то да тренутно постоји тенденција да се тражи све више личних права, а да се не схвата да је свако људско биће део друштвеног контекста.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at