Type Here to Get Search Results !

Извештај: 63% светске популације живи у земљама у којима не могу слободно да сведоче о својој хришћанској вери


Према извештају агенције Помоћ Цркви у невољи  (Aid to the Church in Need) (ACN), скоро 5 милијарди људи (63% светске популације) живи у земљама у којима је слободно хришћанско сведочење ограничено или чак забрањено. Током последње три године број земаља у којима су хришћани убијани или киднаповани достигао је 40.


Такође, према истраживању ACN-а, скоро 340 милиона хришћана широм света — или 1 од сваких 7 — живи у земљи у којој трпе прогон, као што су произвољно хапшење, насиље, читав низ кршења људских права, па чак и убиство.

Извештај приказује афрички континент као најнасилније антихришћански, у контексту распрострањеног џихадског насиља.

Други закључак је да су услови за хришћане на Блиском истоку можда гори сада него током окупације ИСИС-а, док равнодушност глобалног друштва према њиховој невољи само погоршава ствари:

Либан: Експлозија у Бејруту 4. августа 2020. озбиљно је оштетила градску хришћанску четврт, што је навело црквене великодостојнике да доводе у питање хришчански дугорочни изглед за опстанак.

Сирија: Током протекле деценије хришћанска популација је опала са 1,5 милиона на 300.000. У областима које контролишу исламски милитанти, црквена лица у очима јавности редовно су нападнута, а многе цркве су уништене.

Ирак: Остало је само око 150.000 хришћана, а многи су још увек могли да емигрирају. Поред сталне претње насиљем, ирачки хришћани се суочавају са дискриминацијом на послу и у школи.

Иран: Хришћани могу изгубити посао или право на образовање само због своје вере.

Саудијска Арабија: Хришћанско становништво се састоји углавном од радника миграната из Африке или Азије. Због њихове етничке припадности и вере њихов рад је експлоатисан и недовољно надокнађен, док постоји стални ризик од депортације.

Јемен и друге земље погођене хуманитарном кризом: мање је вероватно да ће хришћани добити хитну помоћ, коју често деле џамије.

Овај извештај за 2023. је 16. издање Извештаја о верској слободи Цркве у невољи у свету, који се доноси сваке две године. Он  садержи податке из АЦН-а и других локалних извора,  студије случаја и регионалне анализе.

ACN је католичка добротворна организација која пружа хитну помоћ и пастирску подршку прогоњеној и страдалној Цркви у 140 земаља.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Вasilica.ro