Type Here to Get Search Results !

Предстоjатељу и управнику послова УПЦ забрањен улазак на териториjу Кијево-печерске лавре


Житељима манастира блокиран приступ подрумима са храном.


Након затварања Светоуспенске Кијево-печерске лавре 11. августа 2023. године, приступ на територију манастира је забрањен за Предстојатеља Украјинске православне цркве, Његово Блаженство митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, и управника послова УПЦ митрополита бориспољског и броварског Антонија. О томе је саопштио митрополит нижински и прилучки Климент, председваајући Синодалног информативно-просветног одељења УПЦ.

„Национални резерват (Заштићени комплекс Кијево-печерска лавра) је направио неке спискове према којима службеници за спровођење закона дозвољаваjу људима улазак на територију Лавре. У овим списковима су наведена само свештена лица са чином монаха. Богослови и други искушеници манастира  сада не могу да напусте територију Лавре, пошто нису стављени на списак и неће их пустити назад. На основу ког закона се то дешава, није нам објашњено. Такође, приступ на територију Лавре је забрањен и за Предстојатеља УПЦ митрополита Онуфрија и управника послова УПЦ митрополита Антонија“, рекао је митрополит Климент.

Како је напоменуо владика, монасима и богословима који се налазе у манастиру блокирали су приступ складиштима хране.

„На територији Лавре постоје подруми у којима се чува храна. Пре неколико дана припадници Управе за спровођење закона оградили су ове просторије, а сада немамо приступ тим магацинима“, рекао је митрополит Климент.

Владика је додао да и поред тога што Резерват/Парк већ пола године најављује раскид уговора о закупу са Манастиром, све рачуне за комуналне услуге плаћа Украјинска православна црква.

„Резерват није уплатио ни једну уплату за одржавање Доње лавре, изузев плаћања полиције за обезбеђење, која не дозвољава људима да уђу на територију Лавре“, рекао је митрополит Климент.

Подсетимо, адвокати су израдили нацрте докумената са упутствима за мирjане који желе да се укључе у одбрану Кијево-печерске лавре у правном пољу. Масовни апели украјинских грађана органима за спровођење закона и људска права могу утицати на ситуацију у манастиру.


Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org