Type Here to Get Search Results !

Присталници „ПЦУ“ отели две цркве Бориспиљске епархије ​​


Присталице расколничке „Православне цркве Украјине“ заузели су две цркве у Вишгородском округу Кијевске области: цркву Архангела Михаила Божјег у селу Катјужанка и цркву великомученице Параскеве у селу Литвиновка.


Изгреднички напади на храмове Бориспољске епархије Украјинске православне цркве извршени су истог дана – 8. августа 2023. године, наводи портал Православнаа жизн.

Како је саопштила правна служба Епархије, присталице ПЦУ ушли су у Михаиловску цркву у селу Катјужанка тако што су одсекле браве на вратима.

Насилно заузимање храма в еликомућ. Параскее у селу Литвиновка извела је група од око 30 људи. Међу онима који су стигли у порту цркве били су и свештеник ПЦУ и само седам мештана. Упадници су верној деци Украјинске православне цркве рекли да је, према документима, храм пренет у надлежност ПЦУ и захтевали да у року од недељу дана однесу личне ствари и напусте просторије. На примедбу да су парохијани самостално изградили цркву и звоник, насилници су одговорили да сада сва парохијска имовина припада њиховој структури. Правно одељење Бориспољске епархије је навело да су се насилне заплене цркава у Катјужанки и Литвиновки десиле уз учешће полицајаца. Органима за спровођење закона поднете су одговарајуће пријаве.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru