Type Here to Get Search Results !

Архијереји Никодим и Јустин богослужили поводом престоног празника храма у Голубићу

На дан када празнујемо Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, молитвеним сабрањем у част овог светитеља прослављена је слава цркве у Голубићу. 


Свету архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископ западноевропски Г. Јустин и Епископ далматннски г. Никодим који се том приликом обратио окупљеним верницима.

„За све нас који носимо велико име хришћана главни циљ овоземаљског живота је да наследимо Царство Небеско, а то можемо једино ако следимо јеванђељске истине и поштујемо правила која нам је одредила наша света Црква. Као сведоке свега тога и оне који су нам утабали стазу и показали како треба да живимо имамо светитеље, а данас смо се окупили да прославимо онога који је први пострадао у име Господње, који Га је сведочио безбожним Јеврејима и пострадао још у првим вековима, Светога архиђакона и првомученика Стефана. Наш српски род је одувек следио пут који нам је показао и као аманет оставио Свети кнез Лазар рекавши да је 'за малена земаљско царство, а небеско је увек и довека'. Изабрао је да пострада на Косову и да до дана данашњег ми видимо и следимо тај пут. Морам да напоменем да се на данашњи и јучерашњи дан пре осамдесет и нешто година десио један страшан злочин, када су наши православни Срби испод Велебита пострадали у плавог гробници, на Пагу. Ми Срби смо то нажалост доста и заборавили, сећамо се оне плаве гробнице на Крфу, али се ретко кад сетимо да је наш род тамо настрадао на самом почетку Другог светског рата. Та крв мученика која је проливена и у нашим крајевима нас позива да и ми будемо наследници и деца светлости, да следимо пут Христов, пут мученика и светих отаца. Мучеништво може да постоји на разне начине, па и када се бринемо једни о другима, то је један вид распињања и жртве, без којег не можемо да се спасемо. Зато треба да се бринемо о ближњима, да се молимо за њих, али исто тако и за непријатеље наше, јер нас на то позива сам Господ наш Исус Христос“, поручио је Епископ Никодим и додао да му је изузетно драго што смо се на овај дан окупили у тако великом броју.


Извор: Епархија далматинска