Type Here to Get Search Results !

Светски дан младих почиње с Папом у Лисабону

Стотине хиљада младих из целог света окупиће се у португалској престоници од уторка до недеље. -  Папа Фрања од среде у Португалу.


У уторак 1. августа 2023. у Лисабону почиње Међународни светски дан младих Католичке цркве. Стотине хиљада младих из целог света очекује се у престоници Португала на шестодневном фестивалу вере, међу којима око 3.000 из Аустрије. Папа Фрања ће такође бити тамо од среде до недеље.

Лисабонски надбискуп Мануел Клементе у уторак увече служи мису на отварању великог догађаја у великом парку. У Немачкој школи у Лисабону у уторак ујутру одржаће се традиционални сусрет Аустријанаца на Светском дану младих. Са њима ће, између осталих, бити бискуп за рад са омладином Стефан Турновски и бискупи Вилхелм Краутвашл, Херман Глетлер и бискуп Јозеф Маркец.

Према речима организатора, око 600.000 младих из 184 земље званично се регистровало као стални учесници СДМ. Већина њих долази из Шпаније, Италије, Француске, Пољске, САД и земље домаћина Португала. Организатори очекују још већи број верника за главне догађаје, вечерњу молитву с папом Фрањом у суботу и завршну мису у недељу у парку на обали реке Тејо.

Млади из целог света биће смештени  у домаћинским породицама и колективним смештајима при бискупијама Лисабон, Сетубал и Сантарем. Око 20.000 волонтера из 150 различитих земаља помаже у организацији великог сабрања.

Неколико хиљада младих Светског дана младих већ неколико дана борави у Португалу. Млади учесници треба да упознају културу и свакодневни живот земље домаћина и ступе у контакт са другима.

У Лисабону младе хришћане из целог света очекују наредних дана службе и сусрети са папом, кратки духовни импулси у виду катихезе бискупа и активности попут музичких догађаја, плесних, позоришних и спортских турнира. Светски дан младих "није католички Вудсток", рекао је лисабонски помоћни бискуп и будући кардинал Америко Агијар (49) за Католичку новинску агенцију (КНА). Најважније је да се млади врате кући као бољи људи, сматра главни координатор СДМ. Поред верских искустава за младе хришћане, Агијар је као приоритетне теме састанка навео питања животне средине, последице пандемије короне, рат у Украјини и друге сукобе. „Биће речи о изградњи мостова између различитих религија и друштава, али и о хуманијем моделу економије који захтева папа Фрања, а који је усмерен ка социјалној правди, а не само ка расту економије.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at