Type Here to Get Search Results !

Опленац: Молитвено обележено 100 година од рођења Краља Петра II Карађорђевића


На дан када је пре 100 година рођен Њ. В. Краљ Петар II, Њ. К. В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су на Опленцу одали почаст оцу Његовог Краљевског Височанства. 


Ово је била прва у низу активности којима ће бити обележен овај значајни јубилеј Краљевске породице Србије. Помен почившем Краљу у Маузолеју краљевске породице, цркви Светог Ђорђа на Опленцу, служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован са свештенством, а присуствовали су и чланови Крунског савета: г. Предраг Марковић, проф. др Чедомир Антић и г. Дарко Спасић, чланови Удружења Краљевина Србија, које је под покровитељством Престолонаследника Александра и представници Фондације Краља Петра I на Опленцу. Након богослужења Престолонаследник Александар положио је венац на гроб свог покојног оца, саопштио је Краљевски двор.

У знак сећања на век од рођења Краља Петра II, вечерас ће у Краљевском Двору бити свечано отворена изложба „Век од рођења Краља Петра II – карика између прошлости и садашњости”. Истовремено, у Двору ће бити представљено и ексклузивно издање „Владари Србије“, пригодних поштанских марака посвећених 100. годишњици рођења Краља Петра II и 200. годишњици рођења Кнеза Михаила Обреновића.

Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Илариона, Престолонаследнику је на Опленцу предата пуковска застава Тимочке бригаде Југословенске војске у отаџбини, која је недавно пронађена после више од седам деценија скривања, како би била део изложбе у Двору. Застава има прелеп монограм краља Петра II и традиционалне речи војничке заклетве из времена Краљевине: „С вером у Бога, за Краља и Отаџбину“.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и његова Фондација за образовање и културу наредних дана уручиће Народној библиотеци Србије примерке мемоара краља Петра II. Такође, биће организовани обиласци Краљевског комплекса и изложбе за најбоље ученике 7. и 8. разреда београдских основних школа које носе имена чланова династије Карађорђевић – „Карађорђе“, „Краљ Петар I“, „Краљица Марија“ и „Краљ Петар II“.

„Увек сам емотиван на овај дан, на дан када је 1923. године рођен мој драги отац, Краљ Петар II. Позната је његова судбина након вихора Другог светског рата, остао је у невољном изгнанству до краја живота. Срце мог оца било је испуњено сетом и носталгијом за отаџбином, сваки дан се надао да ће се вратити свом народу.

Срце ми је мирније од када су његови земни остаци 2013. пренети на Опленац, у маузолеј Краљевске породице, где сада коначно може да почива у миру, у својој вољеној Србији. Испунио сам један од његових последњих завета који ми је дао, да га, макар и мртвог, вратим у отаџбину. Драги оче, увек ћеш бити у мојим молитвама и у мом срцу“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.


Извор: Радио Слово љубве