Type Here to Get Search Results !

Завршен 22. Православни дјечији сабор на Цетињу: Догодине у истој љубави и већем броју!


Уручењем награда и признања побједницима у свим категоријама, вечерас је на Цетињу завршен ХХII Православни дјечији сабор „Ћирилицом пишем – православљем дишем“, који је сабрао више од 2000 дјеце из свих крајева Црне Горе, као и госте из Сјеверне Македоније, око Христа Господа – најљепшег дјетета међу синовима људским, како је говорио наш блаженопочивши Митрополит Амфилохије, чијим благословом и љубављу је и установљен овај сабор 1999. године.


Сабор који је био посвећен јубилеју 1160 година од почетка равноапостолне мисије Свете браће Кирила и Методија, а у знаку важности очувања ћириличног писма, као и претходних година, почео је Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру коју је служио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Српске православне цркве и Македонске православне цркве – Охридске архиепископије.

Отварајући Сабор, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је казао да нема љепшег сабора на кугли земаљској од овог гдје се дјеца сабирају око светиње код кивота Светога Петра Цетињскога и да се томе радује небо и земља и све што дише. “Овај Сабор се умножио, дошла су дјеца из цијеле Црне Горе, а ако Бог да направићемо још већи па да нам дођу дјеца из других српских земаља и из цијелог православља. Када се сабирамо у цркви, сви смо браћа и сестре, сви смо једно и заједно – сродници по Духу Светоме, по Божијем благослову, Божијој љубави и благодати. Овдје, на вјеронауци, имате оно што немате у вашим школама, овдје можете да научите основе свете православне вјере и основе духовнога образовања које недостаје нашим школама”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Овогодишња титула ”Вјероучитељ године”, једногласном одлуком, припала је вјероучитељици Видосави Живковић из Доње Горице – Подгорица, која “непрестано умножава и своје, као и таланте својих ђака и која пружа примјер како се радосно и савјесно шири ријеч Божија и обавља апостолско призвање вјероучитеља”.

Кроз игроказ ”Црква у 13 слика” полазници подгоричких школа вјеронауке и дјечијих хорова су саборно, на занимљив начин, приближили дјеци историју наше Цркве. Игром и пјесмом представили су се и гости Сабора, дјеца из Струге (Сјеверна Македонија). Приказана су три кратка филма о историји писма и језика од почетка мисије Кирила и Методија до реформе писма и настанка азбуке коју данас користимо, за која су заслужне вјеронауке из Ђеновића, Бијеле, Котора, Прчња, Старог града Будве, при цркви Свете Петке, такође из Будве, као и вјеронаука из Бечића.  Програм је завршен наступом Дјечијег хора ”Јединство” из Котора.

Током Сабора дјеца су учествовала у раду многобројних радионица и спортских тамичења, као и у смотри дјечијих хорова. Најдаровитији и највреднији ђаци такмичили су се у квизу знања.

Посебан садржај за дјецу и све госте Сабора током цијелог дана била је изложба „Ћирилична галаксија” – смјештена на пет пунктова испред Цетињског манастира, чиј је циљ био да се прикажу народи који данас чувају наслеђе Свете браће Кирила и Методија и као званично користе ћирилично писмо. Изложбу су припремиле школе вјеронауке из Горњих Бандића, Колашина, Тивта, Бара и Херцег Новог.

Данашњи сабор је био посебан јер се након три године, преко Бара, вратио тамо гдје је све и почело – у Цетињски манастир. Важан је и због поруке коју су дјеца послала, радосно сабрана око Светог Петра Цетињског и Светог Јована Крститеља, на мјесту гдје је мислио највеће мисли и ћириличним словима их записивао Владика Раде: Ћирилицом пишемо, православљем дишемо!

Догодине у истој љубави и већем броју!


Извор: Митрополија црногорско-приморска