Type Here to Get Search Results !

Московски Даниловски манастир прославља 40-годишњицу занављања


Манастир светог Данила у Москви, познатији као Даниловски, био је последњи од московских манастира који је затворен 1929. године, а 1983. постао је први који је поново отворен, неколико година пре пада СССР-а.


Манастир је првобитно основао свети Данило Московски, син светог Александра Невског, крајем 13. века. Његови наследници су преместили манастир у Кремљ, а на првобитној локацији остало је само гробље све док није поново отворено у другој половини 16. века.

Манастир је враћен Цркви 1983. године и од тада служи и као административни центар Руске православне цркве и званична резиденција Патријарха.

А 12. септембера 2023, на празник Обретења моштију правоверног кнеза Данила Московског (1652) и Преноса моштију правоверног великог кнеза Александра Невског (1724), манастир је прославио 40 година од  својег занављања.

Свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице служили су Његово Високопреосвештенство митрополит каширски Теогност, председник Синодалног одељења за манастире и монаштво, и други архијереји, јављају из Одељења.

На крају богослужења је митрополит Теогност прочитао честитку Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила у којој напомиње да је „овај славни манастир од далеког 13. века био значајно духовно средиште престонице и да је прешао веома тежак историјски пут, делећи тужну судбину већине православних светиња наше Отаџбине у безбожним тешким временима“.

Затим су узнесене молитве пред моштима светих Данила и Александра.

После богослужења манастирски хор приредио је концерт и приказан је нови филм о светом Данилу.


За наш портал превод са енглеског приредила

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com