Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил положио мошти Светог Александра Невског у новоповраћени саркофаг


Државни музеј Ермитаж у Петрограду недавно је вратио Цркви сребрни саркофаг из 18. века у којем су се некада налазиле мошти Светог Александра на период од 49 година.


На празник Преноса моштију благоверног Великог кнеза Александра Невског (из Владимира у Петроград), Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил вратио је његове мошти у овај саркофаг, који је сада поново на свом историјском месту у Благовештенској цркви Александро-Невске лавре.

Свјатјејши патријарх  Кирил је прво тамо, у цркви на другом спрату посвећеној самом светом Александру, одслужио свету Литургију, уз саслужење већег броја архијереја, јављају из Митрополије петроградске. Службу је емитовала Петроградска телевизија: 

Његово Преосвештенство епископ виборшки Варнава са другим архијерејима служио је и празничну Литургију у Казанском Саборном храму у Петрогхраду. Служба је емитована на јутјуб каналу катедрале:

На снимку се види и литија Невским  булеваром, са Казанском иконом Богородице и копијом чудотворног Годеновског крста, која је одржана после Литургије. Литији је присуствовало око 55.000 људи.

У подне је патријарх Кирил код споменика Великом Кнезу одслужио молебен Светом Александру, заштитнику града, а придружили су му се и учесници литије.

У наставку је патријарх Кирил са свештенством отишао у Благовештенски храм, где је положио мошти светог Александра у нововраћени сребрни саркофаг.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com