Type Here to Get Search Results !

Кијевске богословске школе почињу нову академску годину на новој локацији после протеривања из Лавре


Професори и студенти Кијевске богословије и академије започели су јуче нову академску годину — прву на новој локацији након што их је украјинска власт протерала из њиховог традиционалног дома у Кијевoпечерској лаври.

Дан је почео Литургијом у Голосејевском манастиру, који је доделио простор за учионице, студентске домове и цркву посебно за потребе Академије. Началствовао је Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, саопштава Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве.

Украјинском Предстојатељу је саслуживао већи број  сабраће архијереја, међу којима су архиепископ белогородски Силвестар, ректор богословских школа, и епископ ворзелски Исак, игуман Голосејевског манастира.

У току Литургије узнесене су молитве за мир у Украјини и да се Господ смилује пострадалима, а митрополит Онуфрије је рукоположио једног студента Академије за ђакона.

На крају службе Његово Блаженство се обратио својој пастви речју поуке, напомињући да иако су школе промениле локацију, њихов задатак остаје исти — да уче младе Закону Божјем и како да правилно разумеју Откривење Господње.

Професорима и наставницима је пожелео „стрпљење, мудрост и способност да пронађу пут до срца сваког ученика“, а ученицима да буду скромни, трпељиви, вредни и послушни, „јер постоји велика моћ послушности“.

„Јединородни Син је дошао на свет из послушности Небеском Оцу и извршио највеће дело — спасење човечанства.“

Потом су архијереји и свештенство служили молебен за почетак школске године, а митрополит Онуфрије је пошкропио предаваче и студенте освећеном водицом.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com