Type Here to Get Search Results !

Белорусија: 400 годишњица манастира Кутејнке


У петак, 15. септембра 2023, у белоруском граду Орши одржане су прославе поводом 400-годишњице манастира Богојављења - Кутејнке.

Свечаности су отпочеле Литургијом у манастирском храму Свете Тројице, којом је началствовао митрополит мински Венијамин уз саслужење архиепископа витебског и оршанског Дмитрија, епископа друцког Јевсевија, викара Витебске епархије, и месног и гостујућег свештенства, преноси Белоруска православна црква.

На Малом входу игуман манастира  Нил (Подобед) је одликован правом ношења крста са украсима.

Митрополит Венијамин је на Литургији прочитао молитву за мир.

После отпуста архиепископ Дмитрије је пожелео добродошлицу верном народу који је присуствовао служби и уручио митрополиту Венијамину копију Оршанске иконе Пресвете Богородице. Заузврат, митрополит Венијамин је манастиру поклонио и икону Пресвете Богородице.

Прослава годишњице је настављена концертом на отвореном и аимпосионом.

* * *

Манастир Богојављења-Кутејнке основао је 1623. године јеромонах Јоил (Труцевич), који је постао први игуман. Манастир је добио име по првој подигнутој цркви која се налази у близини реке Кутејнке.

Цркву, ремек-дело белоруске дрвене архитектуре, освештао је у јуну 1635. свети Петар (Могила). У писму које је касније написао, поменуо је „200 сабраће која се уподобљавају ангелском животу“.

Временом је манастир постао највећи духовни и културни центар у Белорусији и добио је статус лавре. Монаси су дали значајан допринос просвећивању и очувању духовне и културне традиције словенских народа.

Манастир је цветао у првој половини 17. века, где је радила и манстирска школа и штампарија.

Године 1655, услед руско-пољског рата, већина монаха је напустила манастир. Манастир је касније претрпео значајна разарања током рата 1812. године.

После револуције 1917. године, манастир је претворен у пољопривредно добро, а конаци су потпуно запуштени или су цигле разнете. Црква Свете Тројице је била претворена у магацин.

Савремена историја манастира почиње 1990. године када је при њему основана парохија. Поново је манастирски активан од 1992. г. Црква Свете Тројице је обновљена 1995, а 10. октобра 2014. Оршанска икона Богородице пренета је у манастир.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com