Type Here to Get Search Results !

Калифорнијски брачни пар даровао честицу моштију Светог Арсенија Великог украинској Свјатогорској лаври


У петак, 15. септембра 2023, брачни пар из Калифорније поклонио је честицу моштију светог Арсенија Великог, пустињског оца из 4-5. века, Успенски Свјатогорској лаври Украјинске православне цркве (Доњецка област).


Честицу моштију дарују Иља и Елена Полуектов, који живе у близини Сан Франциска. Иља је син протојереја Алексеја Полуектова, који је 37 година служио као старешина Казанске цркве коју је саградио у близини града. Део светих моштију светог Арсенија добијен је у Италији 2020. године са сертификатом који потврђује њихову аутентичност.

Пошто је добро познавао Свјатгорошку лавру из гледања богослужења и слушања проповеди на друштвеној мрежи, Иља је дуго планирао да тамо отпутује, али је ситуација у Украјини учинила путовање нереалним. Међутим, Елена Грушина из оближњег Краматорска, која сада живи у САД, преузела је дело преноса моштију кад је полазила кући, преноси Лавра.

Свечани дочек моштију обављен је у петак 15.9.2023. у 12.30 часова у манастирском Успенском саборном храму. На радосном догађају били су окупљени манастирска братија и монахиње неколико филијалних скитова, као и избеглице које живе у Лаври.

Мошти је примио Његово Високопреосвештенство митрополит свјатогорски Арсеније, игуман манастира, коме је заштитник свети Арсеније Велики. Постављајући мошти у центар цркве ради поклоњења, он је напоменуо да је у Лаври у 19. веку основан скит у част овог пустињског оца, а био је и небески заштитник и првог игумана после занављања манастира 1844. године архимандрита Арсенија (Митрофанова), који је и сам прослављени светитељ.

Митрополит Арсеније и манастирско свештенство служили су чин водоосвећења са акатистом светом Арсенију и пошкропили све присутне светом водицом. Верни народ је благословен и уљем из кандила над моштима светог Арсенија Великог.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com